Galațiul, într-o enciclopedie de excepție

Galațiul, într-o enciclopedie de excepție
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Enciclopedie: Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri 2014-2020. Bibliografie, manifestări științifice, monumente și însemne comemorative", Ed. Univers Enciclopedic Gold & Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2022.

Într-una dintre sălile primitoare ale Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, din cadrul Universității "Dunărea de Jos" Galați, a fost lansată enciclopedia dedicată anilor Primului Război Mondial și Marii Uniri a Românilor, enciclopedie coordonată (și realizată, bună parte, prin documentare și pe teren) de profesorul Ion Solcanu, împreună cu o serie de colaboratori, dintre care unii au fost prezenți la manifestare, precum Oana-Elena Radu și Ionuț Munteanu. Întâlnirea a fost moderată de noul prorector al Universității, prof. univ. dr. habil. Arthur Viorel Tuluș, mai luând cuvântul, pe lângă coordonator, conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță, părintele conf. univ. dr. Lucian Petroaia, directorul Departamentului de Teologie, managerul Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" Galați, Cristian Căldăraru, Ionuț Munteanu, Adrian Tăbăcaru, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale "Tomis" - filiala Galaţi, reprezentantul Bibliotecii Județene "V.A. Urechia", drd. în studii istorice A.G. Secară.

"Părintele" Enciclopediei a afirmat că volumul "este un omagiu făuritorilor Marii Uniri și un omagiu luptătorilor de pe front, care au murit cu sutele de mii pentru idealul național".

Împreună cu Ion Solcanu, autor-coordonator, trebuie menționați și ceilalți coautori, Adrian-Bogdan Ceobanu, Vasile Ciobanu, Valentin Ciorbea, Mihai Drecin, Ion Giurcă, Corneliu Pădurean, Anatol Petrencu, ca și colaboratorii permanenți Oana-Elena Radu, Ionuț Munteanu, Teodor Hașegan, realizându-se și o unire academică întru realizarea proiectului, de la București la Chișinău, de la Constanța la Oradea și Sibiu, de la Iași la Arad și nu numai.

Noi, gălățenii, suntem mândri că suntem aici, în această nouă carte esențială pentru tot ceea ce înseamnă Românitate, prin cărți diverse, articole, ediții îngrijite ș.a.m.d. specificate în bibliografia vastă, semnate de Cristian Căldăraru, Cătălin Negoiță, Ștefan Andronache, Ghiță Nazare, Constantin Ardeleanu, Sorin Langu, George Enache, Zanfir Ilie, Livia Ciupercă, Cristian Sandache, Gabriela Debita, Viorel Burlacu, nu în ultimul rând Arthur Tuluș ș.a., propunând spre adăugare, de pildă, volumul lui Victor Cilincă, subintitulat "O antropologie a războiului", "Saga neștitută a Galaților. 1917-1918. Istoria asediului Galațiului eroic și a Bătăliei Țiglinei", volum apărut chiar în anul centenarului.

Această enciclopedie - și știm ce efort constituie realizarea ei; la un moment dat am scris o apologie a enciclopediilor! - este o "opera aperta", dar și un fel de testament-avertisment; dincolo de ce conține (bibliografie, manifestări științifice, monumente și însemne comemorative din perioada 2014-2020, cu privire la evenimentele și personalitățile implicate în acțiuni politice, militare, de politică internă și diplomație ale anilor 1914-1920) este o invitație pentru a continua această muncă!

Citit 2035 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2024 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.