Gălățeanca Doina Maravela Moss expune la Castelul Pelișor

Gălățeanca Doina Maravela Moss expune la Castelul Pelișor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Originară din Galați, Doina Maravela Moss, arhitectă și pictoriță stabilită din 1987 în Marea Britanie, la Londra, este prezentă, din 15 iunie, cu o expoziție personală în Holul de Onoare al Castelului Pelișor din Sinaia, edificiu construit de regele Carol I în perioada 1899-1902 pentru a fi reședința de vară a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.

Expoziţia reunește pe simeze 31 de lucrări de pictură, sub titlul "Emoții estivale", realizate în plein-air în tehnica uleiului pe pânză și pe carton pânzat, reprezentând peisaje din Anglia, Austria, Bulgaria și România, precum și compoziții în care accentul cade atât pe peisaj, cât și pe figura umană. Sunt tablouri de factură neoimpresionistă, în care plasticiana, prin imaginile imortalizate, reliefează frumusețea peisajului urbanistic, montan sau acvatic al meleagurilor acestor țări, aduce în prim-plan obiective turistice de mare importanță istorică, arhitecturală și artistică, evocă personalități care au avut un rol însemnat în viața politică, socială, culturală și sportivă a României.

Pentru cine nu o cunoaște încă, trebuie spus că, după absolvirea Liceului "Alexandru Ioan Cuza" din Galați,  Doina Maravela Moss și-a continuat studiile la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București (1982-1987), apoi a frecventat la Londra cursurile unei instituții celebre de învățământ superior de arhitectură (1989). Și-a luat licența de practică profesională la Westminster University (1990) şi este specializată în arhitectura comercială (birouri, magazine, hoteluri) și rezidențială.

Ca artist plastic a debutat în 2017 la Salonul Refuzaților din cadrul Academiei Regale de Artă din Londra, după care, în anii care au urmat, a participat cu lucrări la peste 50 de expoziții de grup și colective din Marea Britanie, SUA, Elveția, Spania, Bulgaria, România etc. Din 2021, a expus și la Saloanele Filialei Galați a UAPR, iar în primăvara acestui an a fost validată ca membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Pictură.

Important eveniment din viața artistei și în același timp un semnificativ act cultural, expoziția personală a Doinei Maravela Moss, prima organizată în România de când pictează, este o manifestare de ținută și o pledoarie pentru cultivarea frumosului, indiferent pe ce meleaguri se află acesta, un omagiu adus naturii și celor care au creat frumuseți ce străbat veacurile.

O felicităm pentru admiterea în rândul membrilor Filialei Galați a UAPR și o așteptăm cu o expoziție individuală și în urbea natală.

Doina Moss - "Castelul Peleş"

Doina Moss - "Arhitectură pe faleza gălăţeană"

Citit 1443 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2024 05:02

1 comentariu

 • postat de Doina Moss
  Luni, 24 Iunie 2024 17:55
  86.13.30.***
  Multumesc frumos Dl Corneliu Stoica pentru acest articol care introduce expoziția mea Solo de la Castelul Pelișor. Mulțumesc muzeului Peleș pentru invitația de a expune într-un asemenea loc minunat, încărcat de istorie. Mulțumesc Dl director general al Pelesului Dr. Narcis Dorin Ion.
  0
  0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro