Cenaclul „Noduri şi Semne”. Alienarea omului de către omenire

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Alienarea omului de către omenire
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Motto: Lucrurile simple și frumoase, între timp,/ au devenit deșeuri/ deversate la țărm (Dorian Stoilescu - Pază)

Loredana Tudor Tomescu (L.T.T.) și Dorian Stoilescu (D.S.) au încheiat primul sezon al anului din activitatea cenaclului prezentându-ne câte un grupaj de poeme, fiecare scrise într-un stil personalizat până la inconfundabil, cu teme și subiecte remarcabile prin tragism și ancorare în actualitățile unei lumi în care dezrădăcinarea/ alienarea omului de către omenire este din ce în ce mai acută, mai întristătoare și, adesea, mai dramatică.

Textele L.T.T. - un gen de poeme prozastice sau proze poematice s-au remarcat printr-o oralitate susținută și studiată, prin vervă și ritmicitate și, implicit, printr-o muzicalitate interioară susținută pasager și de o rimare atent controlată pentru a evita banalul.

D.S. a venit, așa cum ne-a obișnuit, cu o radiografiere a realităților lumii - la un nivel mai mult sau mai puțin global - surprinzând stările/ trăirile românilor (și nu numai) din diaspora, circumstanțele prin care trec, pe care sunt nevoiți să le suporte. De aici - voalul de tristețe, dezolare și revoltă care-i umbresc și îi încarcă atmosfera poemelor.

”Interesant stilul direct al L.T.T. Un astfel de limbaj poate fi obositor dacă depășește, cantitativ, o anumită limită. De apreciat autoironia, frustețea și sinceritatea.” (Leonard Matei)

”Deși poemele foarte lungi mă deprimă, în acest caz m-au captivat. La L.T.T., deși versurile sunt puțin cam verbioase - ceea ce duce, de regulă, la pierderea tensiunii - totuși, mi-au ținut atenția trează; în poemele mai scurte, piruetează frumos în versuri; titlurile sunt bune - mi-au mers la inimă. D.S. are o poezie excepțională, o disecție a stării de diaspora, o reușită literară - nu-i lipsește nimic. Analizează, ca un medic priceput, rănile nevindecate ale migranților; are ponderație în abordare și cerebralitate - un echilibru bun - să rămână în acest registru.” (Stela Iorga)

"Pornind de la expresia Poezia există ca o undă seismică (Ion Hurjui), poemele Loredanei cutremură, într-un mod plăcut, auditoriul. Ideea pe care o cultivă este aceea de permanentă comunicare cu buna sa prietenă decedată, Clara Mărgineanu, poeta aflându-se în interiorul stărilor, al ideilor prin care se leagă și se dezleagă într-un ritm amețitor. Poemele lui D.S. ancorează cititorul în crunta realitate, privită din perspectiva diasporei; se desprinde sentimentul de autocunoaștere, starea de introspecție cu o precizie aproape chirurgicală.” (Silvia Curelaru)

"La L.T.T. mi-a plăcut lectura, modul artistic de interpretare; m-a impresionat prin felul cum tratează momentul dispariției unei persoane apropiate; are talent. D.S. are mult curaj în asumarea celor trăite, mai ales în diaspora - cât mai puține compromisuri, cât mai puțină așteptare și îndoială. Are putere de observație, analiză și interpretare a vieții celor din diaspora; nu are nicio tentă de optimism.” (Ecaterina Păun)

”L.T.T. are și sonuri bacoviene. D.S. transmite o stare de tristețe privitoare la statutul de imigrant.” (Ioan Gh. Tofan)

”Îi reproșez lui D.S. această tristețe de diasporean; îi trebuie o luminiță la capătul tunelului; îi apreciez onestitatea aproape suicidală; nu are niciun demers terapeutic.” (L.T.T.)

”Versurile L.T.T. sunt ca într-o expoziţie, fiecare poem este un tablou în faţa căruia zăboveşti, fiecare cuvânt este o culoare ce construieşte perspectiva poetei. Grupajul poemelor conturează, parcă, un album de muzică rock - fiecare poezie este un cântec, un solo de chitară, un blues cântat într-o seară ploioasă, într-un pub. Poemele lui D.S. reflectă singurătatea alergătorului de cursă lungă”. (Lăcrămioara Capotă).

Cenaclul "Noduri şi Semne" își va relua activitatea după vacanța estivală.

Citit 1495 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2024 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.