Cenaclul „Noduri şi Semne”. Eros botanic şi două săruturi

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Eros botanic şi două săruturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Victor Dragomir a citit două proze scurte - "Sărutul frunzei" și "Sărutul călugăriței" - cu care a convins auditoriul că, în afară de mâna sa de SF-ist, are și înclinații poetice; prima sa lucrare prezentată a fost un veritabil poem în proză, de un lirism plin de sensibilitate și de un eros botanic - am putea spune, fiind vorba de o frunză îndrăgostită de propriul arbore etc.

(…) Se gândește la el în fiecare zi, dar copacul este sobru. Îi caută ochii printre crăpăturile scoarței, îi cântă legănându-și trupul și se agață cu disperare de ramura de sub ea.

Vântul toamnei sosește în amurg și primele surate se desprind de trunchi și pornesc într-un dans prelung și legănat spre pământ. În covorul uscat, drept sentință, privesc nedumerite către măreție, apoi foșnesc un cântec de jale.

Aproape de primul fulg, frunza noastră rămâne ultima supraviețuitoare în coroana copacului. Adună cu ultimele puteri un mănunchi de raze și transformă seva. Împinge cât să-și desprindă pețiolul palid și pornește spre singura îmbrățișare pe care o va avea cu iubirea vieții sale. Tânărul arbore simte străfulgerarea și se pierde în trupul frânt al frunzei.

De acum este un copac adult ce urmează să trăiască asemenea celorlalți. În fiecare primăvară va căuta neîncetat prin mulțimea de frunze, iubirea sa. Tristețea îl va face să adauge un cerc pentru fiecare an - sărutul frunzei nu vine decât o singură dată. ("Sărutul frunzei" - fragment)

"În primul text prezentat se vede că are o sensibilitate deosebită - întrucât Victor Dragomir consideră cititorul un fel de alter ego; în cea de-a doua lucrare - «Sărutul călugăriței» - se adresează, îndeosebi, pasionaților de literatură SF - descrierile sunt filmice/ fotografice, lipsite de transfigurare; i-aș recomanda să fie mai sugestiv și să pună accent pe semnificația lucrurilor/ acțiunilor." (Nelu Păcuraru)

"De data aceasta, nu a fost la fel de surprinzător ca în celelalte proze SF pe care ni le-a prezentat și care erau mai captivante, încărcate de tensiune și cu o atmosferă terifiantă marcantă." (Ioan Gh. Tofan)

"Prima lucrare mi s-a părut mai reușită - poate și pentru că este mai poetică și mai sensibilă și…, se vede că și-a făcut lecțiile vizavi de botanică - dacă avem în vedere termenii de specialitate utilizați; a doua lucrare este prea descriptivă și explicativă - nu lasă cititorului loc de interpretare, de surprindere." (Adrian Talabă)

"Are subtilitate; ideea de altruism este reușită și frumoasă; lucrarea SF este interesantă și bine realizată literar." (Ecaterina Păun)

Sărutul frunzei» are o intruziune lirică de poem; ar fi trebuit să fie mai prozaică - având în vedere că este o poveste cu un final captivant; «Sărutul călugăriței» nu m-a speriat așa cum mă așteptam, fiind prezentată ca o creație horror, mai ales că are și un grad de predictibilitate prin introducerea călugăriței ca personaj SF și care, se știe, că este o creatură care-și devorează masculul; ca să se apropie de horror, ar fi trebuit să fie mai înfiorător, mai sadic." (Stela Iorga)

În perioada 27-30 iunie, membrii cenaclului vor participa la Festivalul Internațional de Literatură "Poezia - port la Dunăre", organizat de USR - Filiala SE Galați.

Vineri, 5 iulie, ora 18,00, la sediul VL, vor citi Loredana Tudor Tomescu și Dorian Stoilescu, după care cenaclul va intra în vacanța estivală, până în luna septembrie.

Citit 1071 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2024 14:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.