Cvadruplă lansare de carte la Galaţi

Cvadruplă lansare de carte la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Salonul cultural "Armonii de toamnă" al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Galaţi a fost gazda unei cvadruple lansări de carte, miercuri, 26 iunie. Au fost prezentate publicului volumele "Linia valahă" (Editura "Boema", Galaţi, 2024) şi "Am fost student pe Copou" (Editura "Eikon", Bucureşti, 2024), aparținând lui Petru Todoran, referenţi fiind profesorul Ghiţă Nazare şi criticul literar Adi George Secară. Ce-a de-a doua lansare, autor Valeriu Valegvi, a cuprins volumele "Dintr-un capriciu, pisicile nu conduc lumea" (Editura "Axis libri", Galaţi, 2023) şi "Colinele-nvolburate" (Editura "Castrum de Thymes", 2024), referenţi fiind profesorul Vasile Leonte şi Adi George Secară.

Activitatea a debutat cu acordarea, la împlinirea onorabilei vârste de 90 ani, a unei diplome de excelență, unuia dintre cei mai longevivi oaspeți ai salonului cultural, prezență consecventă și activă, nelipsit de la activitățile culturale ale Salonului "Armonii de toamnă", profesor universitar dr. Toader Buhăescu.

Referenții s-au întrecut în a pleda în favoarea citirii cărților lansate. Profesorul Ghiță Nazare, referindu-se la Petru Tudoran, a susținut, printre altele, că acesta excelează în scrierile sale, în folosirea artei dialogului, care oferă textului atractivitate.

Vorbind despre volumele de poezii ale lui Valeriu Valegvi, Adi Secară a făcut trimitere la aprecierile cunoscuților scriitori și critici literari Daniel Mariș și Daniel Luca, vorbind despre temele abordate de către poet, despre faptul că acesta îsi construiește în poezie un paradis terestru, făcând parte din tagma poeților care "nu împachetează poezia în hârtie colorată". Referindu-se la volumele celuilalt autor, Adi Secară a afirmat că Petru Todoran este un "scriitor matur", care are o "memorie fantastică", "este un foarte bun portretist, care scrie monografie, cu inserțiuni etnografice, reportaj turistic de foarte bună calitate".

Și-a exprimat admirația față de cei doi cărturari și criticul literar Vasile Leonte, care a mărturisit că a simțit atât aripa poeziei, cât și fiorul istoriei. Referindu-se la pisica din cartea lui Valeriu Valegvi (care, de altfel, se află în vitrina unei librării din Galați), Vasile Leonte a abordat pisicile din perspectiva unei intenții culturalizatoare și și-a exprimat regretul că, atunci când a intrat în librărie, a constatat cât de mult se scrie și cât de singur era în librărie.

Actorul Lică Dănilă a realizat un recital poetic de excepție, așa cum i-a obișnuit pe invitații salonului cultural.

La final, Ghiţă Nazare i-a invitat pe cei prezenți la dialoguri prietenești. Au dat curs invitației: conf. univ. dr. Cătălin Enică, epigramista Constanța Apostol şi inginerul Ștefan Prică, cel care l-a asemuit pe Petru Todoran cu Mihail Sadoveanu și a dorit să știe câte romane și-a propus să mai scrie prolificul autor. De mare interes a fost abordarea lui Cătălin Enică, acesta exprimând opinii pertinente, chiar fără a citi cărțile prezentate. Constanța Apostol a făcut dovada abilității de a realiza ad-hoc epigrame, care au adus aplauze și au invitat la meditație.

Cei doi autori au primit diplome de excelență din partea CARP Galaţi, pentru întreaga lor activitate profesională și scriitoricească.

Citit 1970 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2024 12:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.