Neluș Oană prezintă „Majestic”, la Galeriile de Artă (FOTO)

Neluș Oană prezintă „Majestic”, la Galeriile de Artă (FOTO)
Gheorghe Miron - "Neluş Oană"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deschisă la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" cu prilejul lansării albumului de artă pe care subsemnatul i l-a consacrat, apărut recent la Editura "Axis Libri", noua expoziție personală a pictorului Neluș Oană, stabilit din 1988 în Australia, la Melbourne, reunește pe simeze peste 30 de lucrări realizate în tehnica uleiului pe pânză, reprezentând peisaje și compoziții pe tema motivului floral. Este a patra expoziție a acestuia organizată în Galați, după cele din 2003, 2007 și 2023, artistul fiind de-a lungul timpului și un participant aproape anual la Saloanele Filialei Galați a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Revenirea lui cu expoziția intitulată "Majestic" a stârnit un interes deosebit în rândul gălățenilor, dovadă că, la vernisajul din 29 iulie, sala Galeriilor de Artă nu a putut face față celor care au venit să-i vadă tablourile și să intre în posesia albumului de artă, fapt care l-a determinat pe pictorul-muzeograf Gheorghe Miron, prezentatorul dublului eveniment, să sublinieze încă o dată necesitatea unui spațiu expozițional mult mai încăpător, obiectiv pe care factorii de răspundere ai administrației locale ar trebui să-l aibă în vedere.

De la primul impact cu lucrările lui Neluș Oană, iubitorul de artă trăiește sentimentul că se află în fața creației unui mare îndrăgostit de natură și a unui mare simfonist al culorii, că participă la un grandios spectacol în care realul conviețuiește alături de fantastic, că modernul face casă bună cu tradiționalul. Artistul se numără printre cei care consideră că Supremul Creator al Universului și a tot ce există și mișcă în el este Dumnezeu și că, inspirându-se din ceea ce Acesta a zămislit, nu face altceva decât dă surprindă un fragment din bogăția, diversitatea și armonia rostuită în univers, iar prin ceea ce el plăsmuiește ca artist pornind de la natură nu face decât să înalțe un pios omagiu Divinității și creației Sale.

Un tablou de mari dimensiuni, expus în stânga ușii de la intrare, are valoare simbolică. El amintește de drumul parcurs de artist în 1987, când a părăsit Galațiul și România, îndreptându-se către Las Palmas (Insulele Canare), ascuns cu un prieten al său în mădularele unui pescador. Nimeni nu știa de existența celor doi pe vas în afara bucătarului care le aducea mâncare din când în când. Au stat 33 de zile fără să vadă lumina zilei. Ambarcațiunea înfățișată în tablou este firavă, valurile apei sunt furioase. Vor ajunge la destinație? Pescărușii care brăzdează cerul, petele de alb strecurate în partea superioară a lucrării sunt semne că speranțe există, că nu totul este pierdut.

În unele tablouri admirăm secvențe ale peisajului din Delta Dunării, de pe dealurile comunei natale Pechea, așa cum ele s-au păstrat în memoria afectivă a pictorului, din Transilvania sau din Moldova de Nord. În altele întâlnim peisaje specific continentului australian, copaci singuratici sau în grupuri, căpițe de fân, câmpuri de maci, luminișuri, plante exotice, margini de pădure tropicală, ceruri senine sau invadate de nori dramatici etc. De multe ori, Neluș Oană se folosește de elemente peisagistice doar ca pretext pentru a găsi echivalențe plastice unor sentimente, emoții, trăiri sau stări sufletești. Atunci tușele sunt când liniștite, când devin sinuoase sau alcătuiesc adevărate vârtejuri cromatice.

Multe dintre tablourile expuse reprezintă compoziții axate pe cultivarea motivului floral. Se remarcă în aceste creații cu tematică florală tendința artistului către simplificare și supradimensionare a tijelor și corolelor, precum și o anumită decorativitate. Formele au contururi clare, configurate cu precizie, prospețimea și fragilitatea carnală sunt redate folosind culori vii, luminoase, pure. Se simte fervoarea cu care artistul le pictează, fie că sunt flori de câmp, sălbatice, fie cultivate în grădini, parcuri, sere sau în interiorul locuințelor. El realizează adevărate portrete psihologice ale acestora, le conferă personalitate. Ca și peisajele, florile pictate de Neluș Oană au viață, răspândesc vitalitate, au suflet, transmit sentimente, comunică mesaje. Adesea, prin textura lor, tablourile lui axate pe motivul floral par adevărate tapiserii.

În expoziție poate fi admirat și un excelent portret al lui Gheorghe Miron, care-l reprezintă pe Neluș Oană. O adevărată capodoperă.

Întâlnirea cu pictura lui Neluș Oană este întotdeauna un prilej de încântare spirituală, de bucurie și de mari satisfacții estetice. Iată de ce publicul gălățean nu ar trebui să piardă prilejul de a beneficia de acest dar estival făcut de artistul australian cu rădăcini gălățene, întors în vacanță pe plaiurile natale. Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" vă așteaptă să-i fiți oaspeți în următoarele trei săptămâni! Aici veți găsi și albumul de artă consacrat pictorului, un adevărat muzeu "Neluș Oană" în miniatură.

Foto 1 Neluş Oană - "Paradisul florilor"

Foto 2 Neluş Oană - "Spre libertate"

Foto 3 Neluş Oană - "Vis"

Foto 4 Neluş Oană - "Cuplu - oglindirea albastră"

Foto 5 Neluş Oană - "Singur"

Galerie de imagini

Citit 1147 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2024 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.