În ropote de aplauze, hohote de râs, dar şi cu o lacrimă pe obraz, aşa a început, sâmbătă seara, Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi. De vină a fost „Regina nopţii”, spectacolul tulburător pus în scenă de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. O poveste minunată, care poartă personajele și spectatorii înapoi, în copilăria vacanţelor de altădată, petrecute la ţară, la bunici.
„Numai cel care s-a spălat în ligheane ciobite cu ceai de urzică poate vedea, în loc de mizerie, sănătate curată. Numai cel care a alergat în picioarele goale poate vedea, în loc de sărăcie lucie, libertate. Numai cel care a mâncat cu mâinile murdare mămăligă rece cu ceapă, poate vedea în locul banalităților satului, minunile lui!”, sunt vorbele Ţapului cu înfăţişare de prooroc, care cuprind în ele tot adevărul din miezul poveştii scrise şi regizate de gălăţeanca Leta Popescu.
O „comedie nostalgică”, aşa este prezentată cea mai nouă producţie a dramaticului gălăţean. O comedie tragică, după cum ne e şi viaţa, aş îndrăzni să spun eu. Pentru că, din atâtea hohote sănătoase de râs... o cam dăm în plâns. Măcar cu o lacrimă scăpată pe obraz ori cu un nod de lacrimi încleştat în gât de emoţia tulburătoare a unui spectacol complet şi complex.
„Un spectacol la care s-a lucrat cu bucurie și cu o lacrimă în colțul ochiului. Pe ambele le dăruim spectatorului care a copilărit sau nu la țară”, după cum mărturiseşte regizoarea Leta Popescu.
Un spectacol căruia nu-i lipseşte nimic, aş îndrăzni să spun. Se joacă excepţional, se cântă răvăşitor, se trăieşte! De la actriţa Oana Mogoş, care dă viaţă şi moarte unui personaj tulburător şi până la Bufniţa mereu însetată şi rău-prevestitoare, fiecare actor dă sclipire şi profunzime spectacolului.
Ar fi nedrept, deci, să nu nominalizăm întreaga distribuţie: Oana Mogoș (Valeria, mamaia, fiica lui Grigore), Ciprian Brașoveanu (Haralambie, tataia, soțul Valeriei), Dan Căpățână (Grigore, străbunicul, tatăl Valeriei), Petronela Buda (Ileana, fata celor doi), Cristina Uja (Aurora, fata celor doi), Carmen Albu (Silviana, fata celor doi), Ama Beschieru (Clara, nepoată, fiica Ileanei), Vlad Volf (Norbert, nepot, fiul Silvianei), Răzvan Clopoțel (Călin, nepot, fiul Aurorei), Radu Horghidan (Doru, nepot, fiul Aurorei), Tamara Constantinescu (Leidididi, străina), Elena Ghinea (Tarzan/Crina, posibilă fiică a lui Leidididi), Ștefan Forir (Țapul), Flavia Călin (Pisica Mâță), Mihai Păun (Câinele Țuchi), Elena Emandi (Găina Moțată), Elena Anghel (Bufnița).
Pe scurt, premiera „Regina nopţii”, primul spectacol din concursul de anul acesta, a ridicat sus, foarte sus!, ştacheta competiţiei din Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, eveniment ajuns la cea de-a XXXV-a ediţie.
Până duminica viitoare, vom avea parte de încă şapte spectacole în concurs – care vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor şi de alte cinci în afara competiţiei, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”.
Chiar dacă festivalul de teatru este o sărbătoare a bucuriei, el face parte din comunitate şi nu poate fi nepăsător la dramele lui. În foaierul Casei de Cultură a Studenţilor şi în cel al Teatrului „Nae Leonard” au fost amplasate urne pentru cei care doresc să doneze bani pentru a-i sprijini pe gălăţenii afectaţi de inundaţii. De altfel, reprezentaţia spectacolului "Regina nopţii" a fost jucată în memoria victimelor inundaţiilor din judeţele Galaţi şi Vaslui.
Vă reamintim ce spectacole puteţi viziona în cadrul Festivalului de Comedie
Luni, 30 septembrie, Teatrul Metropolis din Bucureşti evoluează pe două scene: „Disco Regret” la Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard”, de la ora 18,00 şi „30+”, de la 20,30, la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS).
Marți, 1 octombrie, de la ora 20,30, pe scena CCS, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila prezintă „Falsa servitoare”, iar la „Leonard” va fi spectacolul „Hedwig and the angry inch” pus în scenă de Teatrul „Stela Popescu” din București.
Miercuri, 2 octombrie, de la ora 20,30, va fi „Ultima oră”, spectacol al Teatrului „Nottara”, în Sala CCS. La Teatrul „Leonard”, de la ora 18,00, Teatrul Reactor din Cluj vă așteaptă la „Rața!”.
Joi, 3 octombrie, de la 20,30, actorii Teatrului de Stat Constanța intră în concurs cu spectacolul „A douăsprezecea noapte”, pe scena CSS.
Vineri, 4 octombrie, tot de la ora 20,30, urcă pe scena CSS „Locotenentul din Inishmore”, spectacolul Teatrului Mic din București. La Teatrul „Leonard”, de la ora 18,00 va fi „HOP_Comedie”.
Sâmbătă, 5 octombrie, de la 20,30, Teatrul „George Bacovia” din Bacău joacă spectacolul „Uzina artiștilor”, pe scena CCS.
Duminică, 6 octombrie, de la ora 19,00, în sala CCS va avea loc Festivitatea de decernare a premiilor, urmată de spectacolul „Rosto” al Teatrului ACT din București.