Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, prin Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism al Facultăţii de Litere, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie de Presei organizează, în perioada 4-5 octombrie 2024, Conferinţa Internaţională "Presa şi cultura în spaţiul european", ajunsă la ediţia a XVII-a. Tema din acest an este una cu greutate: "Condiţionări politice şi economice în media contemporană".
După căderea regimurilor comuniste în Europa Centrală și de Est, una dintre cele mai râvnite cuceriri ale popoarelor ieșite din totalitarism a fost libertatea cuvântului scris și tipărit. În România, de pildă, anul 1990 a dus la o adevărată explozie a titlurilor, piața fiind inundată de sute de ziare și reviste, ce încercau să satureze nevoia de informare a cetățeanului. Care este situaţia presei româneşti, aproape 35 de ani mai târziu? Cât sunt de similare situaţiile din România cu cele din alte ţări foste comuniste? Cât de mare este, acum, influența politicului și a economicului, în media românească? Iată întrebări care îşi vor căuta răspuns, potrivit conf. univ. dr. habil Cătălin Negoiţă, preşedintele comitetului de organizare, la ediţia din acest an, de la Galați.
Conferința se adresează cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar, masteranzilor și doctoranzilor, cercetătorilor științifici, bibliotecarilor, arhiviștilor, jurnaliștilor, studenților etc.