Ca în cântecelul cu negrii mititei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din 14 centre de permanenţă au rămas opt

* Le-au pierdut locuitorii comunelor ai căror primari n-au fost interesaţi de sănătatea obştei * Cele rămase sunt la Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Pechea, Bereşti, Brăhăşeşti, Nicoreşti şi Fârţăneşti *

Înfiinţate în urmă cu aproape cinci ani, iniţial, în judeţul Galaţi au existat 14 centre de permanenţă, cărora, în weekend şi noaptea, li se puteau adresa bolnavii din localităţi rurale situate la mare distanţă de spitale cu camere de gardă, bolnavii cronic decompensaţi sau persoanele confruntate cu urgenţe medicale. La finele lunii iunie, însă, şase dintre aceste centre au fost desfiinţate. Motivul: n-au „ieşit bine” la evaluare şi vina aparţine şi autorităţilor locale pe care nu le-a interesat buna funcţionare a acestora.

"Nu toate cele 14 centre de permanenţă care au existat dispuneau de un număr suficient de medici sau dotare corespunzatoare. Pentru asigurarea unor condiţii normale era necesară implicarea autoritaţilor locale, care ar fi trebuit să asigure spaţii adecvate desfăşurării activităţii de asistenţă medicală în regim de permanenţă. De asemenea, tot prin grija acestor autorităţi, trebuia asigurat personalul auxiliar (îngrijitori, paznici), precum şi o dotare minimală, de exemplu, cu mobilier sau lemne pentru încălzire ", a declarat dr. Costinela Georgescu, director adjunct al Autoritaţii Judeţene de Sănătate Publică.

Comisia mixtă alcătuită din reprezentanţi ai ASPJ, CJAS şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă a evaluat activitatea celor 14 centre şi a decis că singurele care îndeplinesc criteriile unei funcţionări adecvate sunt cele de la Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Pechea, Bereşti, Brăhăşeşti, Nicoreşti şi Fârţăneşti.

Unul dintre criteriile pe care trebuie să-l respecte un centru de permanenţă este cel al situării în zone rurale izolate, cu acces dificil,  unde, în situaţii de urgenţă, ambulanţele nu pot ajunge în intervalele de timp prevăzute de reglementările în vigoare. Cele opt centre rămase în funcţiune dispun de medici de gardă (din rândul medicilor de familie din zonă) şi de ambulanţe proprii care pot fi solicitate la numărul de urgenţă 112.

În timpul săptămânii, centrele de permanenţă acordă asistenţă în intervalul orar 15.00 – 08.00, iar în weekend-uri şi sărbătorile legale, nelucrătoare,  non-stop.

Citit 1974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.