40 de pelerini din Pochişcani, sub Acoperământul Maicii „Precista”

40 de pelerini din Pochişcani, sub Acoperământul Maicii „Precista”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, creştinii din satul Pochişcani, comuna Bereşti Meria, au mers în pelerinaj la Maica „Precista”. Au venit în întâmpinarea dorinţei lor de a ajunge „în numele Domnului” în acest loc istoric al municipiului Galaţi, părintele paroh Eugen Buruiană, protoiereu de Galaţi, părintele coslujitor Ioan Dobre şi enoriaşii de aici. Însoţiţi de părintele Valentin Chelm, paroh la Balinteşti (şi suplinitor la Pochişcani), 40 de pensionari din nordul judeţului au luat drumul locurilor sfinte din Eparhia Dunării de Jos.

Acest program de asistenţă duhovnicească se derulează cu binecuvântare arhierească de câţiva ani şi s-a realizat la iniţiativa Arhiereului locului - Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos. Aşa a fost posibil pelerinajul din această săptămână pentru aceşti oameni care au ajuns şi la mănăstirile închinate Maicii Domnului; mai întâi la Cudalbi, apoi la Tudor Vladimirescu. Au vizitat şi câteva aşezăminte social filantropice din municipiul nostru, pentru ca la ceas de vecernie să poposească la Mănăstirea „Precista” din Galaţi, unde au participat la slujba Acatistului Maicii Domnului.

Erau în grup foarte mulţi creştini de vârsta a treia, oameni care dintr-o pensie de ţăran nu-şi permit prea des un astfel de răsfăţ duhovnicesc… Între ei, mi-a atras atenţia o bătrână care se sprijinea într-un baston. „A fost o sărbătoare rară ziua de astăzi, ne-a mărturisit doamna Vasilica Codreanu, în vârstă de 76 de ani, din Pochişcani. Ne-am legat sufleteşte de părintele Eugen Buruiană şi de soţia sa, pentru că în urmă cu mulţi ani şi-a început preoţia la noi în sat. Acum, drumul acesta la Galaţi a fost posibil prin grija Maicii Precista şi a părintelui Eugen de care ne-am legat sufleteşte…”

În comuniune cu sfinţii şi cu cei trei slujitori ai Sfântului Altar, creştinii au cerut de la Duhul Mângâietor sănătate, bucurii, zile îndelungate şi pace în suflet. Rugăciunea din sfântul locaş a fost întregită de darurile pe care preoţii şi comitetul parohial de „Precista” le-a făcut pelerinilor. Binecuvântarea sfinţilor, câte o Icoană cu Maica Domnului cu Pruncul şi o alta cu Sfântul Ioan Botezătorul; daruri de suflet care au menirea să întreţină aprinsă, pe mai departe, flacăra şi lumina candelei.

„Înfrăţiţi sub Acoperământul Maicii Domnului, aţi revăzut mănăstirile noastre din Eparhia Dunării de Jos, schimbate în haine noi de timpuri şi de oameni. Cu toţii ne-am închinat şi ne-am plecat genunchiul la Icoana Maicii Domnului, a spus părintele Eugen Buruiană. Pentru mine, ziua are o semnificaţie aparte, pentru că văd astăzi începutul preoţiei mele. Mica comunitate de creştini de la Pochişcani a fost pentru mine, ca preot, şi familia mea, o familie mai mare. Începutul, ca orice început nu a fost deloc uşor, dar mi-am zis că în braţele Maicii Domnului şi sub ocrotirea Sfinţilor nu poate fi rău…”

Gândul părintesc

În context, părintele Eugen Buruiană a mulţumit lui Dumnezeu şi Maicii Domnului, pentru roadele pe care le-a adunat în toţi anii de preoţie, la Pochişcani, la Brăila (la Biserica „Sfântul Dimitrie” şi, în ultimii ani, la Galaţi). Mulţumiri au fost adresate şi Prea Sfinţitului Părinte Casian, care a avut iniţiativa şi gândul bun părintesc de a sprijini parohiile sărace. „Nu este normal ca parohiile mici, sărace, să se zbată în datorii şi atunci a gândit un program de într-ajutorare care îşi face simţite beneficiile”.

Citit 3564 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.