Mănăstirea – Fortăreaţă „Precista”, o istorie de peste 360 de ani

Mănăstirea – Fortăreaţă „Precista”, o istorie de peste 360 de ani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Prea cucernicul părinte Ion Dobre este primul preot care, după 1990, prin grija Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, şi a Înalt Prea Sfinţitului Antim Nica, a preluat vechiul aşezământ spre restaurare. „Această veche mănăstire din municipiul Galaţi a trecut prin multe încercări, a spus părintele Dobre. Când am venit aici, biserica era într-o stare avansată de degradare. În anii ateismului trebuia dărâmată, însă ideea transformării în muzeu a însemnat salvarea edificiului”.

Cărămidă de la castrul roman Tirighina

Ctitorită între 1643-1647, în vremea domnului Vasile Lupu, de fraţii Dia şi Şerbu, fiii lui Coman din Brăila, şi de Constantin Teodor din Galaţi, Mănăstirea „Precista” a îndeplinit prin veacuri nu numai un rol duhovnicesc, ci şi unul de apărare. Pentru că a fost ridicată ca o mănăstire - fortăreaţă, după moda vremii, pentru a ţine piept atacurilor otomane, la propriu şi la figurat. Are la temelie piatră şi cărămidă de la castrul roman Tirighina - Barboşi.

Aşezată pe malul bătrânului fluviu, Mănăstirea - Fortăreaţă a adunat creştini din postul Galaţi la rugăciune, dar a fost şi ţinta unor nedreptăţi. Arsă în 1711, distrusă parţial între 1735 şi 1739, precum şi în vremea Eteriei, la 1821. În 1831 a fost restaurată pentru întâia dată, dar „asalturile” împotriva creştinătăţii erau simţite din plin la Gurile Dunării, la „Poarta Creştinătăţii”.

Secularizarea domnului Alexandru Ioan Cuza a înlăturat unele greutăţi, însă au apărut altele mult mai grave. Mănăstirea - Fortăreaţă „Precista” a suferit alte nedreptăţi şi a fost salvată fiind transformată în muzeu medieval.

Din 1990, reintrată în circuitul bisericesc

După 1990 a reintrat în circuitul bisericesc, iar în 1994 a fost resfinţită de Prea Sfinţitul Casian. Astăzi cheamă tot pelerinul la închinare şi la neuitare, pentru că ce-i plăcut lui Dumnezeu trăieşte veşnic, dincolo de răutăţi, de nedreptăţi, de micimile omeneşti.

Mănăstirea Precista este o mărturie grăitoare a dăinuirii neamului şi credinţei noastre şi tocmai de aceea rămâne pentru noi un sfânt loc de suflet care ne întoarce la strămoşi, dar ne şi cheamă în viitor.

Citit 2430 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.