Câteva cărți încântătoare. Între filosofie şi politică

Câteva cărți încântătoare. Între filosofie şi politică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Instinctul artistic", de Denis Dutton

"Instinctul artistic" fundamentează teoria artei pe datele biologiei și psihologiei evoluționiste. Gustul estetic, spune Denis Dutton, este o caracteristică rezultată din selecţia naturală şi, mai ales, din cea sexuală, adevărata forță care l-a modelat. Trăsăturile fundamentale ale artei sunt universale, plusează autorul, contrar majorităţii curentelor de gândire estetică de astăzi. Dutton oferă o definiție deschisă şi laborios argumentată a artei ca realitate interculturală, ce cuprinde şi capodoperele lui Leonardo da Vinci, și sculpturile triburilor din jungla Noii Guinee. După un deceniu şi jumătate de la prima ediție, cartea de față rămâne la fel de provocatoare. Pornind de la teoria mecanismelor "oarbe" ale evoluției, autorul ne demonstrează că arta le transcende prin cele mai complexe și trainice expresii ale originalității și subiectivității umane: capodoperele. Cartea oferă noi perspective radicale, atât asupra naturii artei, cât și a funcționării minții umane.

"Intelectualii în Evul Mediu", de Jacques le Goff

Departe de a fi fost o epocă întunecată despre care s-a tot vorbit, Evul Mediu a dat o serie de spirite luminate, care aveau să modeleze destinul gândirii europene, între care Abélard, Albert cel Mare, Roger Bacon, Toma d’Aquino, Eckhart, Dante. Se conturează acum profilul intelectualului independent, dar profund ancorat în realitățile sociale, erudit, critic și adesea rebel, care își găsește sprijin în universitate, o instituție puternică, ba chiar temută. Portretul universitarului medieval, așa cum îl deslușește Jacques le Goff, ni se prezintă astăzi în contrast izbitor cu acela al succesorului său, umanistul renascentist, curtean elitist mai degrabă estet și fideist decât raționalist. În ciuda dimensiunilor reduse, "Intelectualii în Evul Mediu" este o lucrare fundamentală pentru înțelegerea efervescenței spirituale specifice unei perioade prea des nedreptățite de prejudecățile modernității.

"Iluminări", de Walter Benjamin

Operele literar-filosofice ale lui Walter Benjamin (1892-1940) se numără printre cele mai discret influente lucrări din epoca postbelică, deși abia după moartea sa și-a dobândit, în afara Germaniei natale, acea faimă și valoare pe care puțini i le-au recunoscut în timpul vieții. În prezent, se consideră că a avut una dintre cele mai pătrunzătoare și mai originale minți ale culturii central-europene decimate de naziști. "Iluminări" conține două dintre cele mai cunoscute eseuri ale sale, "Opera de artă în epoca reproducerii mecanice" și "Afinitățile elective de Goethe", precum și altele despre arta traducerii, Friedrich Hölderlin, arta povestirii, Baudelaire, Proust sau Karl Kraus, oferind cea mai bună modalitate de a pătrunde gândirea originală a lui Walter Benjamin. Iar introducerea stimulativă a lui Hannah Arendt dezvăluie modul în care viața și opera sa constituie o prismă prin care se răsfrânge realitatea timpului său, dovedind în cele din urmă existența la Benjamin a unei rare capacități de a gândi poetic, fără a fi însă nici poet, nici filosof.

"Libertate", de Angela Merkel

Timp de 16 ani, Angela Merkel a purtat responsabilitatea guvernării Germaniei, a condus țara prin numeroase crize și a modelat, prin acțiunile și atitudinea sa, atât politica și societatea germană, cât și dinamica scenei politice internaționale. În memoriile sale, scrise împreună cu consilierul ei politic de lungă durată, Beate Baumann, Merkel își rememorează viața împărțită în mod egal între două state și două lumi: 35 de ani în Republica Democrată Germană și 35 de ani în Germania reunificată.

"Templul umbrelor", de Igor Bergler

Cu cinci sute de ani în urmă, Cristofor Columb descoperea o lume nouă, un paradis despre care se credea că există doar pe lumea cealaltă. În mai puțin de o sută de ani de la expediția lui Columb, 80% din populația Americii Centrale, Americii de Sud și a Caraibelor este exterminată, în numele unui Dumnezeu bun și iubitor, transformând creștinismul din religia iubirii în cea mai criminală religie din istoria umanității. Cinci secole mai târziu, umbrele civilizațiilor masacrate se întorc din tenebrele trecutului ca să se răzbune și să-și ia înapoi ce li se cuvine: identitatea și tezaurul. Crime abominabile, executate în Mexic după ritualuri canibalice ancestrale, complică ancheta de la Vatican, unde asasinarea mai multor cardinali corupți zguduise deja creștinismul din temelii. Biserica, vinovată de înapoierea în care trăiesc și astăzi populațiile indigene, trebuie să plătească, altfel i se va tăia capul. Columbus Clay - detectivul care nu uită niciodată nimic - pornește într-o misiune capitală, chiar în capitala Imperiului Aztec, Tenochtitlán, cel mai frumos oraș care a existat vreodată, înainte de a fi ras de pe suprafața pământului. El trebuie să descurce firele încâlcite ale unei conspirații uriașe, în care papi, președinți și popoare întregi sunt implicați și să afle secretul din spatele sângeroaselor execuții. Un secret devastator, adânc îngropat în catacombele sumbre ale Templo Mayor și în negura istoriei. O istorie care trebuie rescrisă…

"84.000", de Claire North

La Oficiul de Audit Penal, rolul lui Theo Miller este de a evalua costul infracțiunilor. Dar când iubita lui din copilărie este ucisă, totul se schimbă. Theo Miller (sau omul numit în prezent Theo Miller) lucrează la Oficiul de Audit Penal și are ca îndatoriri analizarea și evaluarea financiară a infracțiunilor și asigurarea măsurilor pentru ca aceia care au săvârșit un delict penal să își achite integral datoriile față de societate. Închisorile nu sunt rentabile din punct de vedere economic, așa că delincvenții își plătesc datoria față de comunitate cu bani grei și sunt trimiși în lagăre de muncă. Abaterile de la lege ajung să îi fie indiferente lui Miller, asta până când viața lui liniștită este rapid dată peste cap când o fostă iubită reapare doar pentru a fi ucisă cu brutalitate și când primește spre soluționare cazul. Când o altă persoană din trecutul său pare să amenințe că îl șantajează, Theo nu are de ales decât să aprofundeze detaliile crimei. Din acel moment, moartea tinerei îl conduce pe Miller într-o călătorie periculoasă pentru a dezvălui profunzimea și amploarea răului din jur, iar ceea ce găsește schimbă totul nu numai pentru el însuși. O carte-privire strecurată într-un viitor cariat de anomalii.

"O seară în Paradis", de Lucia Berlin

Plasate la graniţa dintre autobiografie şi ficțiune şi aranjate astfel încât să dea impresia unei ordini cronologice, cele douăzeci și două de povestiri care alcătuiesc acest volum creează un univers fascinant. Comparată adesea cu Alice Munro și chiar cu Cehov, Lucia Berlin ne duce din Texas în Chile, în Mexic și New York, fie într-o avalanşă de experiențe și trăiri răvăşitoare, fie pe valuri molcome de tandrețe și compasiune. Citind "La barca de la ilusión", în care personajul feminin încearcă să scape de trupul mort al unui traficant de droguri, sau "Andado", în care se consumă o poveste de dragoste ce ar putea fi considerată revoltătoare, este imposibil să nu te întrebi cât este ficțiune și cât este realitate. Un lucru este cert, nicio frază din ceea ce narează sau descrie Lucia Berlin și niciun schimb de replici între personajele sale nu sunt de prisos.

"Evoluția Andromeda", de Daniel H. Wilson

După cum ne-a dovedit în repetate rânduri istoria, în mâinile oamenilor, puterea tot mai mare este tot mai periculoasă. După o jumătate de secol, germenul Andromeda amenință din nou omenirea. În pădurea tropicală amazoniană, o dronă a detectat o anomalie bizară şi, mai mult, semnătura chimică a microparticulei mortale. Descoperirea șocantă activează, pe baza protocoalelor secrete stabilite cu zeci de ani în urmă, o echipă de oameni de știință care este trimisă în mijlocul junglei braziliene pentru a investiga potențiala ameninţare apocaliptică și a distruge noua tulpină Andromeda înainte ca aceasta să declanșeze o catastrofă mondială fără precedent. Urmare a bestsellerului "Germenul Andromeda".

(sursă: jurnalul.ro)

Galerie de imagini

Citit 901 ori Ultima modificare Marți, 21 Ianuarie 2025 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.