A 62-a ediție a Salonului Cultural Armonii de toamnă al CARP Galați s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, pe 28 ianuarie. Cu acest prilej, au fost lansate volumele „Ion Petrovici - O viață sub spectrul filosofiei", Editura Academiei Române, Bucureşti, 2024, autor fiind criticul literar Ionel Necula și „România romanică şi ortodoxă", a scriitorului Alexandru Ștefan V. Dimitrescu, Editura Karta-Graphic, Ploiești, 2024.
Referenți au fost profesorul şi istoricul Gheorghe Felea şi Adi George Secară, scriitor, istoric și critic literar. Evenimentul a fost moderat cu pricepere de către prof. Ghiță Nazare.
Alexandru Ștefan Dimitrescu, gălățean, născut în 1943 la București, absolvent al mai multor facultăți (nu și de istorie), pasionat de istorie, este descendent al buciumașilor lui Ștefan cel Mare, provenind dintr-o distinsă familie cu rădacini în istorie, Natalia Negru (născută Dimitrescu) poetă, scriitoare, învățătoare, traducătoare fiind mătușa autorului. Cartea România romanică și ortodoxă, după cum însuși autorul susține, se adreseaza acelui om de nivel mediu, care, însă are acel dram de curiozitate de a se întreba cine este el, de unde vine și unde se duce, de ce este creștin, de ce se autonumește, mai întâi român și apoi european. Nu este un tratat științific, ci o culegere de documente care privește istoria poporul roman în mileniul I, formarea poporului român și încreștinarea acestuia. A fost salutată prezența primarului din Buciumeni, a publicului avizat, iubitor de istorie, filozofie, economie (profesori, profesori universitari, scriitori, critici literari).
De precizat că un profesor de istorie de la Liceul Emil Racoviță din Galați a venit însoțit de elevi, iar majoritatea profesorilor de istorie prezenți au luat notițe pe tot parcursul dublei lansări de carte, cel mai probabil, pentru a le împărtăși elevilor.
Profesorul istoric Gheorghe Felea a precizat că Alexandru Dimitrescu este inginer mecanic, tehnician, absolvent de știinte juridice, cunoaște 6-7 limbi străine si are un parcurs existențial fabulos, cu o libertate de opinie (care l-a și costat, uneori) si o exeperiență profesională de excepție, o memorie extraordinară, fidelă (pe care ar trebui să o materializeze) și ar fi păcat să nu-și lase memoriile într-o carte. Are două volume publicate. Autorul este preocupat de descoperirea trecutului mitic, fabulos, stiințific al românilor, făcând apel/trimitere la izvoare, informații consemnate/menționate și în bibliografie. Intrigat că nu a fost menționat în carte, Vasile Pârvan și Eugen Lovinescu, exprimându-și cu argumente dezaprobarea pentru imaginea României revoluționare de pe coperta cărții, aducând chiar trei argumente, referentul a menționat că lucrarea este mărturie a faptului că autorul are stil și doxă.
Ionel Necula este profesor de istorie-filosofie, scriitor, critic literar, jurnalist, fiind autor a 116 cărți și a peste 1.000 de articole publicate în reviste din Galați și din țară.
Criticul literar Adi George Secară, după ce a prezentat scuzele Florinei Zaharia (Președinte al USR, Filiala Sud-Est) pentru imposibilitatea de a fi prezentă la lansarea de carte, (din motive strict obiective), s-a arătat bucuros că istoria s-a întors, nu a murit și nu a intrat într-o vacanță, a afirmat că, volumul lansat de către Ionel Necula este o nouă dovadă a prieteniei spirituale care se creează între un maestru și un discipol, având în vedere declarația lui Ionel Necula, potrivit căreia acesta se consideră îndatorat moral și profesional magistrului Ion Petrovici.
A evidențiat faptul că volumul lansat la editura Academiei Române, reprezintă o încununare cărturărească (alături de cel puțin altele zece), Ionel Necula fiind un istoric de excepție al culturii, al unei anumite epoci, un istoric al filozofiei, dar și un veritabil monograf, aforist și jurnalist, cu un deosebit talent literar, îndrăgostit de literatură și de scriitori. Romanul lansat este un roman non-fiction, din care nu lipsesc nici fișele din arhivele CNSAS, arată luminile și umbrele unei epoci care marchează și personalități. Ion Petrovici a fost om de lume, de societate, de succes si mulți dintre cei care vascularizau viața publică în România îi căutau amiciția, un om de perspectivă, care avea verbul întotdeauna pregătit pentru replică și mulți căutau să-și găsească un loc prin apropierea lui. Mereu jovial, mereu pus pe glume și mereu cu activele unei logici impecabile la îndemână devenise o prezență agreabilă și foarte căutată în cercurile intelectuale din vremea lui. Suficiente motive pentru invitație la lectură. Referindu-se la celălalt volum lansat a apreciat dragostea pentru istorie a autorului, (afirmând ferice de cei care au astfel de preocupări), iar cartea este o provocare, care este rezultat al muncii și pasiunii scriitorului
Ionel Necula și Alexandru Ștefan Dimitrescu au avut scurte intervenții pe marginea volumelor lansate, lăsând plăcerea cititorilor să le descopere tainele. Profesori de istorie, matematică (Virgil Pavel, în vârstă de 91 ani, de la Tecuci) economie, epigramiști și-au exprimat aprecierile față de autori și operele lor. Economistul Marin Năstase a vorbit și despre soarta coifului de la Coțofănesti care nu e unic (ele fiind 5 la număr – la Peretu, Băiceni-Cucuteni, Agighiol, Cazane, cu vechime de peste 3.000 de ani), despre simbolul ochiului, despre faptul ca acestea au fost purtate de căpetenii, nefiind executate de una și aceeași persoană, aurul având calităti si culori diferite, fiind extras din locuri diferite.
A urmat acordarea diplomelor de excelență de către amfitrion celor doi autori, sesiunea de autografe și socializarea celor prezenți la eveniment.
Tablourile artistului universal din Pechea, Neluș Oană, care de peste 30 ani trăiește în Australia, au înfrumusețat material și spiritual atmosfera de la Salonul Cultural Armonii de toamnă. Cu această nouă manifestare culturală, istoria a fost prezentă, actualizată, rememorată, promovată, susținută documentar și sentimental!