O monografie a satului Rogojeni - bine documentată și literaturizată - cu titlul prezumtiv "În cumpăna pierdută a istoriei!? (O altfel de monografie a satului Rogojeni)", scrisă de Mioara Ardieleanu (M.A.), a captivat atenția ascultătorilor în cea mai recentă reuniune a Cenaclului "Noduri şi Semne"; drumul pretextual de-a lungul Prutului - o altfel de întoarcere acasă, în care autenticul și ficțiunea s-au intersectat vizibil și imprevizibil - a fost nada întinsă cititorului pentru a-i atrage atenția și interesul, precum și modalitatea - pe cât de simplă, pe atât de eficientă - de a-l introduce în atmosfera cărții.
(…) Copil fiind, apoi în prag de adolescență și tot mai rar apoi, drumul spre Rogojeni era ca un pelerinaj spre Țara Sfântă, un drum spre libertatea spiritului meu rebel, dar sensibil, ce simțea din nevăzutul universului, chemarea sfântă a bunicilor, chemarea pământului și a apelor din valea Horincei. Drumul inițiatic spre iubire și lumină, spre o veșnicie a satului prins între ape și stele zburătoare și istorii cutremurătoare. Mi-era atunci, ca și acum, sursa de putere. Prăfuit adevărat, încins de căldurile anotimpurilor, cu hodorogeala mașinii, ratei de odinioară care mă ducea spre locurile copilăriei mele, drumul însuși era o poveste. Rata își scotea umbrele pe caldarâmul încins, pufăind câteodată. Veniți din târgul Galaților, ochii uncheșilor și mătușilor cu mâini aspre, noduroase, cu umeri căzuți de prea multe poveri, se striveau de scaunele peticite de timp. Își strângeau în brațe bruma de cumpărături din traistele obosite de timp. Peste ei, tăcerile se arcuiau în goana mașinii prin ținuturile satelor și dealurilor pârjolite de soarele vremii. (…) (Capitolul 1 - fragment)
"Un documentar bine studiat și muncit - dacă avem în vedere multitudinea de informații interesante, mai ales pentru cititorii avizați, cărora le poate trezi și unele nostalgii, dacă au trăit și cunosc zonele descrise; stilul documentarist se intersectează bine cu zonele lirice, emoționale care atrag cititorul și, tocmai de aceea, cred că ar mai putea fi îndesite." (Coca Drăgan)
"O monografie romanțată a unei enigmatice zone din partea de nord-est a județului Galați, ce se desfășoară de la Prut spre vest, cu originea în satul Rogojeni. Unele date tehnice sau istorice ori explicarea unor regionalisme, ca și notele de subsol, ce țin de rigoare, te pot scoate din reveria parcurgerii unui text literar reușit. Per total, felul cum scrie M.A. este menit să te încânte atunci când îi sesizezi nostalgia aducerilor aminte, specifică sufletelor sensibile. Vorba cuiva: ... ca să înțelegi «Sara pe Deal», trebuie să-ți fi petrecut copilăria la țară. Nu că din punct de vedere estetic nu o poate înțelege și cel trăit la oraș, pe trotuar, nu! Dar nu o simte ca mine." (Nelu Păcuraru)
"M.A. ne surprinde cu un tablou al satului de odinioară zugrăvit în culorile sufletului. Mottoul dedicat bunicilor Pavel, Petru, Petrache ne ademenește în această lume magică. Descoperim o monografie a satului Rogojeni, împletită cu istoria regiunii din lunca Prutului. O lume cu istorie milenară. Studiul este foarte bine documentat și scris cu un entuziasm care acaparează. Amintirile autoarei sunt vii și întregesc monografia. Aș spune că emoția însoțește lucrarea și răzbate dincolo de cuvinte." (Victor Dragomir)
"Mesajul transmis de monografia M.A. mă duce cu gândul la primii ani ai copilăriei pe care i-am petrecut la casa bunicilor. Nu aș putea da acei ani pentru nimic în lume. La început, m-a impresionat creația lirică ce amintea de familia autoarei. Îmi dădea senzația unui cântec de cuc ce le povestea viața sub forma versurilor. Mi-a plăcut faptul că detaliile oferite pentru caracterizarea satului în care a crescut sunt, oarecum, încă prezente în inima ei și acolo vor rămâne." (Marina Gherghef)
"Cred că am fost bincuvântată că am trăit și în dimensiunea satului; lucrarea de față mi-a trezit multă nostalgie și prin inserțiile lirice deosebite; mottoul - realizat ca un cânt din începuturile poemelor homerice - subliniază datoria față de strămoși, un gest generos și greu de a aduce în lumină ce a mai rămas din trecut - un soi de minerit spiritual, asemenea marilor noștri cronicari." (Anca Șerban Gaiu)
"O lucrare de invidiat în care zonele lirice susțin foarte bine textul." (Ioan Gh. Tofan)
"Ascultând, am retrăit multe momente din trecut; impresionantă literaturizarea monografiei; o materializare excelentă a amintirilor despre locuri și vremuri trecute, deosebite; descrierile sunt viabile și pline de un autentic bine explorat și studiat." (Ecaterina Păun)
"Textul de față trebuia mai mult cizelat, în sensul că, așa cum a fost prezentat, este un fel de mix între stilul științific și cel literar. Poeziei care deschide lucrarea i-ar fi putut lipsi rima, deoarece ea câștigă prin sinceritate și emoție; amintește puțin de celebrul "La lilieci" al lui Sorescu; se impune și o anume ordonare a citatelor, luate de la anumiți scriitori. Poate că lucrarea ar avea mai mult de câștigat dacă autoarea și-ar aduce contribuția personală la expunerea datelor științifice, să le filtreze prin propria-i conștiință artistică, câștigând astfel prin emoție." (Stela Iorga)
"Un text serios. Am vizualizat drumul parcurs/ descries; are multe detalii care dovedesc atât autenticitatea, cât și partea științifică a lucrării. Sper să-și păstreze ritmul și dozajul între documentarism și liric." (Monica Harhas)
Vineri, 21 februarie, de la ora 18.00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", citește Marina Gherghef.