Teodor Vișan prezintă "Rapsodii de primăvară" la Galeriile „Nicolae Mantu”

Teodor Vișan prezintă "Rapsodii de primăvară" la Galeriile „Nicolae Mantu”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Noua expoziție a pictorului Teodor Vișan, "Rapsodii de primăvară", deschisă la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", în penultima zi a lunii februarie, reunește pe simeze o selecție de lucrări care au darul să strecoare în sufletul privitorilor căldura, energia și optimismul anotimpului în care calendaristic am pășit. Sunt lucrări care, prin imaginile proaspete, pline de lumină și culoare, emoționează, oferind celor ce vin în contact cu ele frumuseți vizuale plăsmuite cu răbdare de artist în plein-air sau în liniștea atelierului, frumuseți care creează o stare de chietudine și relaxare, încântă ochiul și generează mari bucurii și satisfacții estetice.

Cele peste 35 de tablouri expuse reprezintă peisaje, portrete, naturi statice cu flori și nuduri, genuri pe care artistul le-a cultivat cu consecvență pe tot parcursul carierei sale estetice. Peisajele conțin priveliști din Delta Dunării, din portul și de pe Faleza orașului Galați, de la Eforie Sud, din Țara Făgărașului, din Iași sau din alte locuri în care a poposit. Excelent observator al naturii și al realităților înconjurătoare, pictorul urmărește să redea specificul și autenticului fiecărui loc sau colț din natură, este receptiv la culoarea locală și la variațiile luminii în fiecare moment al zilei.

"Răsărit la Dunăre" surprinde un spațiu acvatic imens, iar astrul zilei care se ridică la orizont din apele liniștite ale marelui fluviu, își împrăștie razele încă timide, dând naștere unei priveliști fascinante. Cerul împrumută nuanțe din coloristica oglinzii apei. "Seară pe Faleză" este pictat pe o dominantă de albastru și albastru-violet închis, străbătut în zona mediană de o limbă orizontală de galben și roșu palid, pe care sunt proiectate siluetele unor păsări în zbor. Atmosfera ansamblului degajă o poezie încărcată de mister. "Zi însorită" aduce în prim-plan o imagine amplă a văii orașului Galați văzută în zorii primăverii, când copacii mai poartă în ramurile desfrunzite însemne hibernale, în timp ce în „Puntea” ne aflăm în fața unei secvențe peisagistice din Delta Dunării, cu vegetație abundentă, bărci pescărești și întinderi de apă cât poate privirea să cuprindă. Din Iași, admirăm clădirea emblematică a Palatului Culturii, edificiu construit în stil neogotic în anii 1906-1925 pe locul fostei curți domnești medievale moldovenești, cu o arhitectură impozantă, precum și generozitatea spațială a pieței din fața Palatului, care oferă strălucire bulevardului Ștefan cel Mare. "Cabana din pădure", "Peisaj la Eforie Sud", "Stradă din Făgăraș", "Plaja din Sf. Gheorghe", "Peisaj din Sovata", "Drumul spre casă", "Marină" sunt alte tablouri care conțin peisaje tonifiante și sunt lucrări remarcabile din creația pe această temă a lui Teodor Vișan.

În genul portretului, cultivat și acesta cu asiduitate de către artist, reținem în actuala expoziție tabloul care-l reprezintă pe cunoscutul actor gălățean Lică Dănilă, înfățișat monumental, "Autoportretul", în care pictorul s-a reprezentat la vârsta de 82 de ani, nu de mult împlinită, purtând vădit pe chip însemnele unei munci împovărătoare dar dătătoare de mari bucurii și satisfacții, mai ales atunci când recunoașterea vine și din partea semenilor, portretul bătrânului din "Chiverniseală", un om simplu care-și privește cu îngrijorare "bănuțul" din mână, gândind la greutățile vieții și la destinul care nu i-a fost atât de prietenos, ca și figurile personajelor din lucrările "Țărancă voioasă", "Portret de bărbat", "Balerină", "Copil pe plajă", "Micul pugilist" și "În grădina cu verdeață".

Tablouri reprezentând nuduri ("Relaxare", "Bucuria zilei", "Terapie", "Nostalgie", "Extaz", "Nud cu voal") sunt mărturii edificatoare ale viziunii artistului despre acest gen al artei, aflată la interferența dintre clasic și modern, a modului cum el reușește să surprindă frumusețea anatomică a corpului feminin și unele stări, trăiri și sentimente ale modelelor sale. Preferința lui merge spre persoanele cu forme rotunde, incitante, a căror carnație emană sănătate. Expresia lor exprimă liniște sufletească, beatitudine sau bucuria simțită la contactul cu apa mării și al altor elemente ale unei naturi fermecătoare.

Am scris nu o dată despre măiestria lui Teodor Vișan în abordarea motivului floral, el neavând niciun fel de inhibiție în fața unor mari artiști români care reprezintă piscuri ale genului: Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Nicolae Mantu. Și tablourile din această expoziție ("Trandafiri albi și violeți", "Crini imperiali", "Crizanteme", "Buchet", "Flori în vas de lut") sunt pictate cu aceeași cunoscută siguranță și dezinvoltură, elementele de recuzită nu abundă, iar accentul cade pe redarea materialității obiectelor și a frăgezimii carnale a florilor. Culorile de acrilic sunt vii, strălucitoare și ingenios orchestrate în pagină. Ele emană puritate, poezie și un lirism cald, care personalizează fiecare entitate florală și face ca să vibreze coardele sensibilității umane.

Fiind unul dintre cei mai prolifici pictori și graficieni gălățeni, cu zeci de expoziții deschise în localități din țară și din străinătate, cu patru albume de artă editate până acum, Teodor Vișan și la cei 82 de ani ai săi creează cu aceeași ardoare, expune, se confruntă cu publicul, nu dă încă semne de oboseală. Până ce anotimpul în care am pășit va face să simțim cu adevărat reînvierea naturii, treceți pe la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" și în atmosfera acesteia veți simți o primăvară sufletească dată de căldura, lumina și culoarea revărsată din pânzele expuse pe simeze de acest distins slujitor al paletei.

Galerie de imagini

Citit 2439 ori Ultima modificare Luni, 03 Martie 2025 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.