Circa 6.000 de vizitatori au călcat, în Noaptea Muzeelor, pragul instituţiilor de gen din urbea noastră care au organizat şi au anunţat evenimente cu intrare liberă în după-amiaza şi seara zilei de 17 mai. Potrivit informaţiilor primite la redacţie de la reprezentanţii acestor instituţii, gălăţenii s-au bucurat să poate respira cultură câteva ore în wekendul agitat care tocmai s-a încheiat şi în care alegerile prezidenţiale au dominat peisajul românesc.
Astfel, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi (foto Eduard Wischegg), acolo unde le fuseseră pregătite gălăţenilor expoziții, o lansare de carte, ateliere de creație, muzică și dans, nu mai puţin de 1.563 de persoane au răspuns invitaţiei, bucurându-se alături de personalul muzeului şi artiştii-invitaţi, de toate momentele speciale organizate.
"Noaptea Muzeelor" a debutat cu vernisajul expoziției de fotografie “Am fost la capătul lumii”, semnată de Liviu Stănescu și lansarea cărții cu același nume, pusă la dispoziție de Librăria "Humanitas" Galați.
Expoziția - deschisă de artistul Liviu Stănescu, alături de managerul interimar al muzeului, Gheorghe Miron, și curatorul expoziției, Ada-Simona Biriș - a invitat publicul să descopere fragmente de lume surprinse în locuri îndepărtate, prin imagini și poveștile din carte. Eseurile autorului, integrate în spațiul expozițional, au ghidat pașii vizitatorilor într-o călătorie vizuală și literară. Totodată, cei prezenți au avut ocazia să-și exprime gândurile, răspunzând la întrebări ce i-au invitat să reflecteze asupra ideii de călătorie și descoperire, adăugând astfel o notă interactivă și personală acestei experiențe. Expoziția rămâne deschisă până pe 15 iunie.
Spaţiile din subordinea Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" - Casa "Cuza Vodă", Lapidarium și Casa Rurală “Ion Avram Dunăreanu” din comuna Suhurlui - au primit în total 3.427 de persoane, gălăţeni care s-au bucurat de evenimentele oferite: expoziţii, tir cu arcul şi muzică. "Vă mulțumim că ne-ați fost alături în număr atât de mare! Entuziasmul, curiozitatea și bucuria voastră ne motivează să continuăm să aducem istoria mai aproape de oameni. Vă așteptăm în continuare să descoperiți patrimoniul cultural gălățean și să trăiți, alături de noi, experiențe memorabile!", a fost mesajul alături de care Muzeul de Istorie a postat fotografii de la evenimente.
La rândul său, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creştine de la Dunărea de Jos s-a bucurat de prezenţa a 2.930 de vizitatori la evenimentele organizate de "Noaptea Muzeelor". Acompaniați de Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, vizitatorii au admirat obiectele expuse de artizanii și producătorii de miere și obiecte de pielărie din Galați și Brăila. În continuare, s-au bucurat de măiestria doamnelor de la grupul „Alțițe de Galați”, pentru ca apoi să fie oaspeți-curioși în sălile Muzeului Eparhial. Manifestarea s-a bazat nu doar pe muzeografi, ci și pe liceenii-voluntari din Galați.
Ana Maria Rusu și Beatrice Toma sunt două viitoare profesoare, de la Liceul „Emil Racoviță”, care au venit cu plăcere să afle mai multe despre istoria noastră, dar să „și învețe să interacționeze cu semenii”.
Profesoara de pian Angelica Capră, de la Centrul Cultural, a fost alături de elevii săi, în susținerea concertului de muzică clasică, iar expoziția de jucării a acaparat atenţia celor mici.