„Orchestra Titanic” sau optimismul în aşteptarea revelatorului

„Orchestra Titanic” sau optimismul în aşteptarea revelatorului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Orchestra Titanic”, piesa dramaturgului bulgar contemporan Hristo Boytchev, în regia lui Eugen Făt, este cea dintâi premieră a acestei ierni, la Dramaticului gălăţean. Pornind de la un text care sacrifică o mare parte din acţiune în avantajul dezvoltării ideilor şi a concepţiilor filosofice, Eugen Făt a reuşit să pună în scenă un spectacol alert şi plin de dinamism.

În ciuda interpretărilor de diverse facturi, care văd în piesă o metaforă a mizeriei existenţei umane, eu am văzut un text optimist, care vorbeşte despre bunătate şi despre şansa pe care o are fiecare. Harry, personajul cheie al acţiunii, este un om care vine să facă un bine, care vine să salveze nişte oameni care vor să facă altceva, vor să transceandă locul în care stau. Problema, şi aici intervine cheia în care trebuie înţeleasă viziunea mea regizorală, este felul în care reacţionează oamenii în momentul în care au reuşit să-şi atingă un ideal”, ne-a explicat regizorul Eugen Făt.

Regizorul mărturiseşte că a renunţat la peste jumătate din text şi la unele interpretări spre care trimitea varianta originală, tocmai pentru a potenţa temele pe care el le consideră importante. Scenariul a fost alcătuit pe baza a trei versiuni ale piesei, cea în limba română, în limba engleză şi versiunea în italiană. „Fiecare dintre ele m-a ajutat să înţeleg mai bine miza pe care a avut-o în vedere autorul şi a contribuit la valenţele cu care am înzestrat textul regizoral”, a adăugat Eugen Făt.

Avanpremiera „Orchestrei Titanic” va avea loc sâmbătă seara, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, urmând ca duminică, de la aceeaşi oră, să fie jucată premiera spectacolului.

Citit 8233 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2011 12:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.