Catedrala vie

Catedrala vie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În preziua prăznuirii Sfântului Antonie cel Mare, mii de gălăţeni au  răspuns chemări Arhierelui Dunării de Jos - Prea Sfinţitul Casian Crăciun, participând la slujba de seară. Spre deosebire de anii din urmă, la această sărbătoare, vecernia a fost continuată de târnosirea capelei tânărului aşezământ bisericesc.

În urmă cu şase ani, eram martorii punerii pietrei de temelie a capelei din amintita parohie care numără 1.642 de familii, oameni nu prea bogaţi material, dar cu credinţă multă. Cel care a primit misiunea de a sluji sufletele creştinilor de aici este părintele paroh Vasile Poalelungi, slujitor care, în doar trei luni - cu ajutor de la Dumnezeu şi de la Marele Antonie - ca prin minune a ridicat această capelă. Astăzi se înalţă biserica mare din piatră, dar şi un centru social pentru copii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galaţi. Capela, îmbrăcată în frumoase haine bizantine de soţii Mihaela şi Răzvan Bădescu, a fost sfinţită vinerea trecută.

Norii au cernit dalbă zăpadă

În preziua Sfântului Antonie, la ceas de lumină lină, pe o ninsoare ruptă parcă din poveştile copilăriei, peste 1.000 de persoane au stat sub cerul liber la rugăciune. Cât s-au citit cele trei evanghelii şi rugăciunile de sfinţire a pâinii (litia), Păstorul şi slujitorii, creştinii, îngerii şi întreaga creaţie, cu puterea şi binecuvântarea Duhului, deveniseră o candelă vie, uniţi laolaltă într-o „Liturghie” cerească.

Săracul omul cu dor de Dumnezeu s-a rugat la Cer, şi-a plâns păcatele până ce ochii i s-au făcut ponor... Norii au fost generoşi şi au cernit dalbă zăpadă timp de patru ore, tot atât cât a durat vecernia cu litie şi slujba de sfinţire a noului Altar. Pentru ca, apoi, creştinii să treacă prin Sfântul Altar de seara până la ora 2.00, iar în dimineaţa Sfântului Antonie de la şase până la ora zece, când a început Sfânta Liturghie.

„Cea mai frumoasă rugăciune…”

Între mulţii pelerini erau şi copii de doi-trei ani, care au rezistat sub cerul liber, fără să dea semne de nerăbdare. Ce-i face pe aceşti oameni să urmeze calea credinţei, să nu se întoarne din drum la vreme neprielnică?

„Ziua de astăzi este o rară ocazie de a fi cu Dumnezeu pe cale, ne-a mărturisit doamna Nela T., în vârstă de 47 de ani. În ciuda frigului, simt că am participat la cea mai frumoasă rugăciune din viaţa mea. Prea Sfinţitul Părinte Casian, preoţii şi noi, laolaltă rugându-ne, la lumina lumânării. Dumnezeu din înaltul cerului ne-a trimis, ca o binecuvântare, albă zăpadă ca să ne cureţe; apoi am trecut prin Sfântul Altar ca să ne ierte Sfântul păcatele şi să ne sfinţească...”

„Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat această zi frumoasă! De  dimineaţă alerg de la o biserică la altă biserică; am paticipat la rugăciunea de dimineaţă, am fost la Sfântul Maslu la Biserica Sfântul Andrei şi acum am reuşit să trec şi prin Sfântul Altar abia sfinţit, ne-a spus doamna Maria Jecu, în vârstă de 67 de ani. Dumnezeu şi rugăciunea sunt viaţă şi lumină pentru mine. Îi mulţumesc Bunului şi facă El ce voieşte, ştiu că ne vrea binele. Noi îi cerem multe, dar El ştie să le rânduiască pe toate...”

„Sunt din comuna Măstăcani, am fost vecini cu părintele Vasile şi cu doamna preoteasă şi abia am aşteptat să venim la Galaţi, la sfinţirea capelei, a spus doamna Mihaela Hăbelea, în vârstă de 32 de ani. Repede a reuşit Părintele să ridice - simultan - biserica mare, cantina şi să picteze şi capela. Ne place enorm pictura din capelă. Avem în Biserică Slujitori vrednici...”

Ca întotdeauna, Prea Sfinţitul Casian a sfinţit noul locaş şi întreaga lucrare a obştii din parohia „Sfântul Antonie”. Pelerinii - tineri elevi, bărbaţi şi femei, deopotrivă - care au trecut prin Sfântul Altar - s-au bucurat de binecuvântarea lui Dumnezeu prin mâna sfinţitoare.

Citit 897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.