„Absinth” cu haine noi, la muzeul de Arte Vizuale

„Absinth” cu haine noi, la muzeul de Arte Vizuale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spre sfârşitul anului trecut scriam despre deschiderea expoziţiei de fotografie „Absinth”, semnată de artiştii Simona Andrei şi Tudor Şerban. Marţi seară, cu începere de la ora 18.00, la Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi, am avut plăcerea de a participa la o nouă expoziţie a celor doi fotografi, intitulată „Alternanţe”.

Aşa cum ne-a mărturisit şi Simona Andrei, cu toate că din punct de vedere al conceptului şi al formei de prezentare, expoziţia de marţi nu a avut prea multe în comun cu „Absinthul”, bazele şi ideile de la care a pornit tot proiectul îşi au rădăcinile în vechea expoziţie. Această constatare este confirmată şi de faptul că unele dintre lucrările expuse în urmă cu o lună se regăsesc în expoziţia de la Muzeul de Arte Vizuale.

O invitaţie care obligă

În deschiderea vernisajului a vorbit directorul instituţiei gazdă, Dan Basarab Nanu, care a lăudat curajul şi spiritul creator al celor doi tineri artişti. Expoziţia a beneficiat şi de aportul şi viziunea unui curator. Este vorba de muzeograful Eduard Constandache, care a venit cu ideea inedită de a dispune lucrările pe o reţea de fire incolore, fapt ce a creat impresia de plutire.

„În această seară are loc o metamorfozare a expoziţiei „Absinth” în „Alternanţe”. Absinthul s-a primenit, s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare şi a venit la Muzeul de Arte Vizuale Galaţi. Invitaţia domnului Dan Nanu este o onoare pentru noi, dar ne şi obligă, în acelaşi timp, în a demonstra că merităm această onoare”, ne-a explicat Simona Andrei.

Esenţa ce scapă privirii neatente

Unele dintre fotografiile expuse reprezintă lucrări de portofoliu din vremea anilor de facultate ai lui Tudor Şerban, realizate în urmă cu 7 ani. Simona Andrei a participat cu lucrări a căror vechime atinge 5 ani. Temele predilecte care au stat la baza creării fotografiilor expuse sunt acelea ale tăcerilor din spatele iubirilor pierdute sau ale pasiunilor devoaratoare, indiferent în ce sens înţelegem această ultimă expresie.

Printre rândurile cu lucrări am regăsit o imagine care se repeta, în semn de laitmotiv al expoziţiei. Pe această imagine era scris un mesaj care, considerăm noi, sintetizează esenţa expoziţiei „Alternanţe” şi legătura sa cu expoziţia precedentă: „E ca şi cum ţi-ai aminti ceva ce nu s-a întâmplat niciodată. Pur şi simplu nu s-a întâmplat”.

Citit 8214 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2012 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.