Muzeul de Istorie Tecuci intră în reparaţii / Trei tablouri rare şi o „bijuterie” auto sunt piesele de rezistenţă

Muzeul de Istorie Tecuci intră în reparaţii / Trei tablouri rare şi o „bijuterie” auto sunt piesele de rezistenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Muzeul de Istorie Tecuci, judeţul Galaţi, este deţinătorul a 50.000 de obiecte şi marea problemă a instituţiei este în acest moment restaurarea imobilului. „A fost organizată licitaţia pentru restaurarea clădirii, iar până la finalizarea lucrărilor de reparaţie capitală, obiectele de colecţie sunt adăpostite într-un depozit pus la dispoziţie de Primăria locală”, ne-a spus Laurenţiu Groza, directorul instituţiei.

Între bunurile de artă pe care le deţine instituţia de cultură tecuceană se numără câteva lucrări pe care şi le-ar dori orice muzeu. Trei tablouri şi o bijuterie pe patru roţi, marca „EGO”. „E vorba de trei tablouri, două dintre ele aparţinând pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907) - ˝Car cu boi˝ şi ˝Dorobanţul˝, care au fost donate muzeului în 17 septembrie 2001, de Magdalena Silvica Orzoi din Tecuci. A treia lucrare de artă, tot o pictură, intitulată ˝Magistratul˝ aparţine pictorului Dimitrie Hârlescu şi ne-a fost donată de Primăria Tecuci, în 2001", explică Laurenţiu Groza.

Aceste opere sunt acum la Bacău, la restaurare.

O altă „bijuterie” de muzeu este automobilul din colecţia „EGO”, model Cabriolet, produs în Germania, în 1924. „A fost donat instituţiei din Tecuci în 1985 de colonelul în rezervă Gh. Petraşcu, născut în 1904, în Bucureşti, judeţul Ilfov. Acest Gh. Petraşcu nu e aceeaşi persoană cu pictorul şi academicianul Gh. Petraşcu, născut la Tecuci, în 1872. Maşina a fost nu numai vedeta filmul lui Nae Caranfil, ci şi vedeta expoziţiei din toamna lui 2011, de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 552 ani de la atestarea Bucureştiului, unde a încântat vizitatorii vreme de patru luni”, a spus Laurenţiu Groza.

Citit 6681 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iunie 2012 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.