Parcul Central Tecuci - o lecţie de istorie în piatră

Parcul Central Tecuci - o lecţie de istorie în piatră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vrei să înveţi cu folos istoria acestor locuri, mergi mai bine cu clasa prin Parcul Central din Tecuci! N-ai să găseşti nici la Galaţi  atâtea busturi ale unor personalităţi naţionale legate de judeţul nostru! Nu degeaba Tecuciul a fost cândva judeţ...

În parcul de peste drum de Primărie, o lungă alee îţi arată, de o parte şi de alta, chipuri sculptate cu mare artă în piatră. Sunt semnate de sculptorul tecucean Dan Mateescu şi au fost date obştei în anul 2000.

Pe partea stângă a aleii, se înşiră o serie de busturi: Costache Conachi, Ion Petrovici, Ştefan Petică, Mihail Manoilescu... Pe partea dreaptă, alte busturi frumos stilizate, cum este cel al  Hortensiei Papadat Bengescu sau al lui Iorgu Iordan.

În capătul aleii, într-un rondou, în alt stil, Bălcescu, Eminescu, alături de Maxim Gorki şi Puşkin, sculpturi mai vechi, de prin anii 50, care nu poartă semnătură.

Este încă un curaj, în afară de a ridica monumente în onoarea unor fii ai României, să laşi în continuare şi  mari scriitori ruşi, într-o vreme a dispreţului faţă de tot ce vine, odată cu gazul, de la Răsărit. Puşkin, exilat o vreme de către ţar la Chişinău, nu are nicio vină că literatura rusă a fost în acei ani singura permisă, în dauna literaturii româneşti adevărate şi a celei a Vestului...

În apropierea rondoului, cu distracţii mai pământeşti, „Parcul lui Pazvante” se deschide cu un portal de lemn, pe care  scrie în română şi engleză:  „Viaţa e o întrebare: unde, când, cum?”

O parte din cele cinci întrebări la care trebuie să răspundă ziaristul priceput. Dar pe care trebuie să şi le pună şi cei care au trecut pe aleea busturilor  de piatră de la Tecuci.

Explicaţii foto:

1: Filosoful tecucean Ion Petrovici;

2: Costache Conachi, un boier al Poeziei;

3: Hortensia Papadat Bengescu, renumita romancieră.

Citit 2492 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.