Case care plâng la Galaţi

Case care plâng la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

CaseCarePlâng”, un proiect început la Bucureşti în 2006 de mai mulţi studenţi şi masteranzi la Arhitectură, ar putea prinde rădăcini şi în Galaţi. Adică într-un oraş în care arhitectura urbană suferă de pe urma indiferenţei propriilor locuitori.

George Dumitraşcu, un tânăr internaut gălăţean, a adaptat ideea şi a început să posteze, la http://casecareplang-in-galati.blogspot.com/, fotografii despre ororile Galaţiului contemporan. O iniţiativă de remarcat, mai ales în peisajul sărărcăcios al mişcării societăţii civile gălăţene în domeniul cultural.

Atitudine prin fotografie

Deşi proiectul naţional e unul complex (include expoziţii, participări la diferite evenimente), ideea iniţiatorilor este una cât se poate de simplă. «Atât timp cât privim case, le construim şi locuim în ele, arhitectura este un subiect de cultură, care ne priveşte pe toţi, profesionişti sau nu», prezintă siteul www.casecareplang.ro.

Pe siteul gălăţeanului, care, de altfel, nu provine din domeniul arhitecturii, sunt deja «înfierate» Casa Nicolae Mantu, Palatul Simion Gheorghiu, casa de pe Str. Portului Nr. 6-8, Casa Balş de pe Str. Domnească Nr. 67 şi altele. «Nu ştiu ce efect poate avea un astfel de site. Nu mă astept la nimic. Ideal ar fi să schimbe ceva... să-i facă pe oameni să privească şi-n jurul lor. Mi-e teamă că dacă aceste poveşti nu se spun, se uită. Aşa e istoria. Şi-n Galaţi, istoria se uită mai repede decât oriunde în ţară», crede George Dumitraşcu.

«Nu sunt primul din ţară care face aşa ceva. Cei de la CaseCarePlâng aveau deja doi colaboratori, unul din Ploieşti şi altul din Iaşi... Mi s-a permis să folosesc numele, dar cei din Bucureşti se gândesc să facă ceva complex, cu o bază de date comună. Nu mi-a luat mult să încep. În plimbările mele prin Galaţi fotografiez mereu», am aflat de la tânărul internaut, care este şi realizatorului unui blog despre oraşul în care s-a născut şi trăieşte - www.phakiru.blogspot.com.

Un oraş trebuie salvat

În prezent, iniţiatorii proiectului “CaseCarePlâng” lucrează la un plan de finanţare menit să asigure realizarea unei baze de date online şi administrarea acesteia. Aceasta va constitui premisa unui program mai amplu, întocmirea Arhivei Publice de Arhitectură a Oraşului Bucureşti, în colaborare cu o asociaţie din domeniu, Rhabillage.

La Galaţi, schimbările din acest sens nu sunt foarte mari, cel puţin pe termen scurt. Dar cu puţin ajutor din partea concetăţenilor săi, iniţiativa gălăţeanului ar putea sta cel puţin la baza unei mişcări de tipul «Salvaţi Bucureştiul».

Pentru că, la fel de bine, şi clădirile vechi ale Galaţiului - nu doar Casa Mantu, pentru care există deja o asociaţie - au nevoie ca de aer să fie salvate.

Citit 2283 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.