Palatul Cultural „V.A. Urechia” se întoarce acasă

Palatul Cultural „V.A. Urechia” se întoarce acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printr-o expoziţie retrospectivă deschisă în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Biblioteca „V.A. Urechia” se întoarce simbolic, pentru câteva zile, acasă, într-unul dintre fostele sale sedii.

Marţi, în prezenţa directorilor celor două instituţii, Vlad Vasiliu şi Ilie Zanfir, a avut loc vernisajul expoziţiei „Palatul Cultural «V.A. Urechia» de la începuturi până azi”.

Gălăţenii pot parcurge istoria clădirii, de la nivelul unui simplu deziderat al Societăţii Culturale „V.A. Urechia”, la stadiul de proiect arhitectural pentru realizarea căruia se făceau subscripţii publice, la sediu al bibliotecii şi al societăţii „V.A. Urechia” (abia între 1950 - 1955) şi, în final, de sediu al Teatrului de Stat (din 1955).

Cele mai multe documente puse la dispoziţia publicului aparţin bibliotecii şi sunt expuse foarte rar. Pe lângă actele oficiale de înfiinţare a instituţiilor sau planurile de construcţie ale Palatului Culturii, au fost scoase la lumină şi afişe ale reprezentaţiilor teatrale sau caietele de program ale primelor spectacole jucate de trupa de teatru.

Cu puţin noroc, dacă în spatele uşilor ce despart foaierul de sala de spectacole, actorii au repetiţie, aşa cum s-a întâmplat ieri, la vernisaj, şi cu puţină imaginaţie, vizitatorul poate să creadă că se află în anul 1956, când se pregătea primul spectacol jucat în acel loc: „D’ale carnavalului” de Caragiale. Cu atât mai mult îşi găsesc locul firesc, în expoziţie, alături de portretele deja obişnuite ale actorilor de azi, portretele celor mai celebri comedianţi care, de-a lungul timpului, au dat scenei gălăţene din trupul şi sufletul lor.

La vernisaj, gazdele au mai amintit că evenimentul se doreşte a fi primul dintr-un ciclu de activităţi care să aducă în centrul atenţiei instituţiile de seamă ale oraşului, şi au evocat, de asemenea, necesitatea înfiinţării unui muzeu al teatrelor gălăţene.

Expoziţia vine în întâmpinarea aniversării a 175 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandrescu Urechia şi rămâne deschisă în foaierul „Dramaticului” pentru următoarele zile.

Citit 749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.