Palatul Episcopal va fi salvat pe banii UE: 15.101.187,53 lei pentru reabilitare

Palatul Episcopal va fi salvat pe banii UE: 15.101.187,53 lei pentru reabilitare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
15.101.187,53 lei (11.769.404,52 lei nerambursabili) este suma atrasă la Galaţi de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în scopul reabilitării istoricului Palat Episcopal, locul unde îşi desfăşoară activitatea Muzeul de Arte Vizuale Galaţi. Suma este din fonduri ale Uniunii Europene, prin Ministerul Dezvoltării Regionale a Turismului din România şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. În acest scop, Arhiepiscopia Dunării de Jos a lansat, ieri, proiectul „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului Episcopal - Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.

„Se cunoaşte de mult timp că Palatul Episcopal are probleme cu rezistenţa şi cu pânza freatică destul de ridicată în acea parte a oraşului. De aceea, încă de la retrocedarea clădirii, în 31 martie 2004, Centrul Eparhial al Dunării de Jos a făcut demersuri pentru a găsi fonduri ca să salveze clădirea, ctitorie a Episcopului Partenie Clinceni”, spune preotul Horaţiu Moldovan, consilier patrimoniu în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ridicat şi sfinţit la 8 septembrie 1901, palatul avea pe lângă reşedinţa şi cancelaria eparhială, o capelă, două camere regale, dar şi alte săli pe care restauratorul va încerca să le refacă după forma iniţială. „Va fi refăcută inclusiv arhitectura exterioară după imagini pe care le-am găsit în arhivele vremii. În paralel, vom asigura viitorului muzeu şi o dotare pe măsura vremurilor pe care le trăim, pentru a promova imaginea culturii şi spiritualităţii judeţului nostru şi, de ce nu, pentru a creşte interesul pentru judeţul Galaţi”, a adăugat interlocutorul.

Lucrarea se va desfăşura pe 24 de luni.

Citit 5416 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2012 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.