Recital de artă contemporană

Recital de artă contemporană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un eveniment deosebit s-a desfăşurat joi seară la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi: vernisajul expoziţiei 8art+ care s-a constituit într-un recital al unor plasticieni români de primă mărime.

Cei care ne-au delectat cu aceasta adevărată simfonie plastică în note contemporane sunt pictorii Florin Ciubotaru, Gheorghe Anghel, Marcel Bunea, Petru Lucaci, Vasile Tolan, Vladimir Şetran şi sculptorul Darie Dup. Aşa cum a precizat unul dintre organizatori, directorul Muzeului de Artă Vizuală,  Dan Basarab Nanu, expoziţia a avut un „plus” - pictorul Mircea Roman, dar şi un „minus”, pentru că, din nefericire, tocmai gălăţeanul nostru   membru al grupului  - sculptorul Napoleon Tiron - nu a putut veni.  

„Aveţi în faţă un grup de personalităţi remarcabile, care au în palmares nenumărate expoziţii în ţară şi peste hotare, dar şi o bogată experienţă artistică şi didactică.   Este o mare sărbătoare să-i avem printre noi, mai ales că, anul trecut, cei opt au primit Premiul Ministerului Culturii”, a declarat celălalt organizator al evenimentului, pictorul Gh. Andreescu.   

„Şi arta veche a fost odată contemporană”

„Cu cinci ani în urmă, opt profesori de la Universitatea de Arte Plastice din Bucureşti  ne-am adunat într-un grup coagulat în jurul refuzului nostru de a renunţa la mijloacele de expresie convenţionale – un grup de creatori care, deşi folosesc elemente care ţin de ultimele cercetări în artele plastice, nu renunţă la imaginea iconică. La intrarea într-un muzeu din Berlin, am citit următorul moto «Şi arta veche a fost odată contemporană»”, a spus unul dintre cei opt artişti prezenţi la Galaţi, Gheorghe Anghel.

Urechea cea de toate zilele 

Darie Dup a adus în expoziţie nişte „obiecte” surprinzătoare: o presupusă scrisoare a unui cetăţean care „turna” la Securitate domină sala care-i este destinată. De jur împrejur, urechi imense.

„Nu am avut probleme cu securitatea. Am vrut să dau o tentă socială lucrărilor mele şi am ales acest pretext, pentru că mi s-a părut că s-a trecut prea uşor peste această perioadă”, ne dezvăluie Darie Dup, care a mai participat la Galaţi la tabăra de sculptură „Arta ca viaţă”.

„Publicul e mai înţelept”

Mircea Roman recunoaşte :„Trag cu urechea la ce spune publicul şi la ce spun criticii de artă. Însă publicul e mai înţelept, de multe ori, pentru că e mai lipsit de prejudecăţi”, consideră Mircea Roman.

Despre avantajele ieşirilor la public în grup, ne vorbeşte Florin Ciubotaru: „Expoziţiile de grup sunt mai variate. Şi mai e un avantaj: te mobilizează. Într-un singur an am avut 11 expoziţii. Ne simţim activi, discutăm despre ceea ce facem în grup, suntem un lucru viu.”

La Galaţi – una dintre cele mai bune şcoli de artă

Aflat pentru a doua oară la Galaţi, Marcel Bunea ne-a declarat că a venit aici cu plăcere, pentru că în oraşul nostru există una dintre cele mai bune şcoli de artă din ţară: „Am foarte mulţi studenţi gălăţeni şi mă înţeleg excepţional cu ei. Unul dintre ei este tânărul meu preparator, George Pleşcan. Liceul de aici este cel mai bun din ţară, au profesori care-i pregătesc foarte bine”.

Primul muzeu de artă contemporană, la Galaţi

„În 1972 am venit special la Galaţi să văd acest muzeu, care era pe atunci singurul de artă contemporană din ţară. Are nişte colecţii extrem de valoroase. Din nefericire, colecţia pare să fi rămas la acelaşi stadiu. E păcat că statul nu dă bani pentru achiziţii noi şi valoroase”, ne-a spus Vasile Tolan. 

„Încercăm să acoperim un decalaj”

Petru Lucaci consideră că principala sarcină a grupului 8art+ este să sincronizeze arta din România cu ceea ce se întâmplă în lume: „În cei 50 de ani de comunism, publicul din România a rămas puţin în urmă, pentru că în Europa şi în arta contemporană s-au întâmplat multe lucruri care la noi sunt încă percepute ca fiind ciudate. Noi încercăm să acoperim acest decalaj, livrând o formă de expresie cât mai modernă şi sincronă cu preocupările din spaţiul internaţional.”    

Expoziţia va sta deschisă timp de o lună, suficient pentru ca toţi iubitorii de frumos din Galaţi să "deguste” pe îndelete câteva din noile tendinţe ale artei contemporane.

Citit 765 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.