UPDATE Spectacolul de luni s-a amânat: Radu Beligan nu mai vine la Galaţi

UPDATE Spectacolul de luni s-a amânat: Radu Beligan nu mai vine la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE - Spectacolul de luni s-a amânat: Radu Beligan nu mai vine la Galaţi

De la Casa de Cultură a Sindicatelor am aflat că spectacolul de luni, 11 martie – „Egoistul” cu Radu Beligan s-a amânat până după Paşti, din motive încă necunoscute.

„Cei care doresc vor primi banii înapoi. Cei care vor să aştepte până în luna mai când va fi reprogramată piesa, vor avea în continuare biletele valabile”, ni s-a comunicat de la agenţia de bilete.


 

Pusă în scenă în 2004 de Radu Beligan, piesa „Egoistul” se joacă şi acum, în 2013, cu casa închisă, la Bucureşti. Pentru spectacolul de la Galaţi care va avea loc luni, pe 11 martie, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, încă se mai găsesc bilete. Preţul este de 100 de lei.

„Egoistul” este o piesă care i se potriveşte lui Radu Beligan ca o mănuşă. Este ultima semnată de Jean Anouilh, fiind un fel de recapitulare a vieţii acestuia, o privire spre sine. Privire ce se întâlneşte atât de bine cu cea a lui Beligan încât nu mai ştii dacă eşti într-un spectacol sau asişti pur şi simplu la o scenă reală, de viaţă. Pe Radu Beligan nici nu-l simţi că joacă, el chiar trăieşte personajul pe scenă, fiind cel care semnează atât regia, cât şi traducerea (asistată de însuşi autorul piesei). Ajutat de ceilalţi actori, toţi unul şi unul, reuşesc să creeze un spectacol de înaltă ţinuta, marca Teatrul Naţional Bucureşti. Alături de maestrul Radu Beligan îl veţi mai putea vedea pe Simona Bondoc, Sanda Toma, Lamia Beligan, Medeea Marinescu, Ileana Olteanu, Cesonia Postelnicu, Damian Crâşmaru, Mihai Niculescu, Tomi Cristin şi Silviu Biriş.

O recapitulare a sensurilor vieţii

În franceză titlul este „Le nombril”, adică buricul, ombilicul. Personajul principal, scriitorul Leon Saint-Pe, este un fel de buric al unui cerc alcătuit din familie şi prieteni profitori, este cel căruia i se reproşează totul şi i se cere totul, este cel care împarte cecuri pentru a-şi plăti câteva momente pentru sine, este cel care sesizează că etichetele puse de ceilalţi sunt de cele mai multe ori nedrepte. Pe măsură ce asistă la dezmăţul fiicelor, la eşecul fiului, la presiunile prietenului, la reproşurile amantei, la resentimentele fostei soţii şi, nu în ultimul rând, la dezastrele instalaţiilor menajere, cunoscutul autor dramatic îşi scrie piesa. O piesă autobiografică, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate. Şi despre teatru şi dramele lui contemporane. Un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită.

Veţi râde şi vă veţi întrista, veţi fi impresionaţi modul impecabil în care joacă Radu Beligan la cei 95 de ani ai săi, vă veţi îmbogăţi sufletul. Undeva în piesă, Beligan spune că sufletul este partea noastră cea mai fragilă, pentru că se sparge atât de uşor. Umpleţi-l aşadar cu lucrurile ce vă plac, cu pasiunile voastre, dar mai ales mergeţi la teatru şi învăţaţi să trăiţi frumos.

Citit 1962 ori Ultima modificare Vineri, 08 Martie 2013 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.