Izvor de lumină şi culoare

Izvor de lumină şi culoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De şapte ani, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” se formează generaţii de iconari * Anul trecut, elevii seminarului  au obţinut şase premii naţionale, dintre care un Premiu I la Olimpiada Naţională de Pictură Icoană * Trei lucrări de atestare profesională ale celor mai buni elevi de la clasa de Patrimoniu sunt la stadiu de delimitare şi desen *

Duminica Ortodoxiei ne-a dat prilejul să pătrundem în tainele clasei de Patrimoniu a Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, acolo unde, de şapte ani, două distinse doamne - profesoara Liliana Negoescu şi profesoara Gabriela Georgescu - formează noi şi noi generaţii de tineri iconari.

Povestea acestei frumoase profesii a (re)început în anul 2002, cu binecuvântarea Arhierelui locului, care a luat hotârîrea de a înfiinţa, împreună cu directorul de atunci şi de astăzi al seminarului, preot profesor Costel Bulgaru - o clasă de Patrimoniu. Scopul este unul nobil, acela de a renaşte o artă care, vreme de mai bine de jumătate de veac ateist, intrase într-un con de umbră. Nu în ultimul rând de a pregăti şi tineri restauratori pentru ca fondul vechi de artă bisericească de la Dunărea de Jos şi nu numai - şi care se regăseşte în proporţie de peste 80 la sută în patrimoniul cultural al României - să fie refăcut.

Roadele celor şapte ani

Răspunzând chemării Arhiereului Dunării de Jos, cele două prietene din copilărie, colege de şcoală primară, de liceu, de facultate - profesoarele Liliana Negoescu şi Gabriela Georgescu - împreună cu părintele director Costel Bulgaru, au pus la Galaţi bazele unei noi profesii, cea de pictor de icoană bizantină. Misiune grea, nobilă, cerească, dacă avem în vedere că un adevărat iconar are misiunea de a reda Evanghelia în culoare şi duh, totodată, să deschidă închinătorului „ferestre spre cer”.

În cei şapte ani, roadele încep să se vadă şi sunt reflectate în premiile seminariştilor la nivel naţional. Anul trecut, seminarul gălăţean a obţinut şase premii naţionale, dintre care un Premiu I la Olimpiada Naţională de Pictură Icoană; patru premii II şi alte patru premii III, plus câteva menţiuni.

De departe, la Duminica Ortodoxiei, din cele 60 de premii oferite elevilor iconari, mai bine de jumătate sunt obţinute de seminarişti. O dovadă în plus că seminariştii gălăţeni „nu fac artă de dragul artei”.

Rezultate bune sunt la Seminarul Teologic gălăţean - care a marcat anul trecut o sută de ani de când l-a primit ca Ocrotitor spiritual pe Sfântul Apostol Andrei - chiar dacă nu dispune încă de un atelier de pictură. Are însă un colectiv de preoţi şi profesori care ştiu a modela sufletele tinerilor ce trec pragul acestei instituţii de renume.

În plus, cele două profesoare, doamnele Liliana Negoescu şi Gabriela Georgescu, sunt singurele din ţară care au primit misiunea să întocmească subiectele la Bac, la secţiunea Patrimoniu, fapt care onorează nu numai instituţia, ci şi Galaţiul.

Pătrundem în instituţia gălăţeană, iar la etajul întâi suntem nevoiţi să facem slalom printre schele. Doamna Georgescu ne spune că sunt  folosite pentru a realiza trei lucrări de atestare profesională ale celor mai buni elevi de la clasa de Patrimoniu. Lucrările vor fi realizate în tehnica fresco, acum sunt la stadiu de delimitare şi desen, dar la final vor fi trei icoane autentice care se vor adăuga celor existente deja: „Dreptul Judecător” pe acelaşi hol şi „Învierea Domnului” aşezată pe peretele de răsărit într-una dintre clase.

E dificil să fii model

Ajungem şi la „atelierul” clasei de Patrimoniu, impropriu spus atelier, o sală de clasă destul de mică şi deranjăm... În faţa clasei, coordonată de doamna profesoară Liliana Negoescu, un tânăr seminarist, Nelu Bogdan se numeşte, era pe post de poză sau model. Aşezat pe scaun comod, de fapt,  aparent comod; în realitate îl trecuseră toate transpiraţiile. Stătea pe scaun nemişcat, stană de piatră, de vreo două ore! Credem că deranjul nostru i-a priit, însă necazul a fost de partea colegilor, nemulţumiţi că se mişcă „poza” şi că le fuge toată inspiraţia...

Până aici mai fuseseră şi alte „nemulţumiri”; un coleg că urechile modelului ar fi inestetice, iar altul i-a reproşat: „Acum ţi-ai găsit să zâmbeşti, tocmai când am ajuns să redau gura...” „E cumplit să stai nemişcat, atâta timp”, ni s-a plâns Bogdan.

Doamna profesoară Negoescu ne explică: „e şi mai greu pentru ucenic când modelul - obosit, fireşte - începe să-şi schimbe expresia feţei, să-şi schimbe axele. În plus, intervin stângăciile”.

Clasa de Patrimoniu - cele mai multe premii naţionale

Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi are în prezent 211 elevi, ne spunea părintele profesor Costel Bulgaru, directorul instituţiei teologice. Sunt nouă clase la Pastorală şi Patrimoniu, una monahală, la care predau şase preoţi profesori şi 21 de cadre didactice.

„Secţia de Patrimoniu a fost înfiinţată în anul 2002 prin grija Prea Sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos. Ea a fost şi este pentru noi o provocare, ne spunea, deunăzi Părintele director Bulgaru. În cei şapte ani de fiinţare, secţia Patrimoniu ne-a adus multe premii, motiv pentru care suntem recunoscători tuturor celor care participă la pregătirea elevilor noştri, viitori iconari sau restauratori.

Faptul că avem şi capela în plin şantier de pictură este un avantaj pentru elevii noştri, care îşi pot face o idee despre cum vor lucra mai târziu la pictura unei biserici. Prin ceea ce fac, cele două doamne profesoare nu fac altceva decât să ne ajute să ne respectăm etalonul între seminariile din ţară, din care doar patru au o clasă de Patrimoniu…”

În contextul discuţiei, părintele director Costel Bulgaru şi-a exprimat speranţa ca nu peste mult timp, prin proiectul de ridicare a noii clădiri din curtea Seminarului Teologic gălăţean, să reuşească să asigure un laborator pentru Patrimoniu, câte un laborator şi pentru celelalte discipline, între care şi Muzica Bizantină - o altă catedră care duce numele şi renumele Eparhiei Dunării de Jos peste hotarele celor două judeţe şi nu numai.

Citit 1064 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.