Tradiții în Vinerea Mare. Află ce e și ce nu e bine să faci

Tradiții în Vinerea Mare. Află ce e și ce nu e bine să faci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vinerea Mare, ultima vineri din Postul Paştelui, se mai numeşte şi Vinerea Seacă, pentru că e zi de post negru - nu se mănâncă şi nu se bea toată ziua


Fiind ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce, în această zi nu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi, întrucât nu vor rodi. Femeile nu au voie să coacă, să coasă, să ţeasă, să spele rufe sau să toarcă. Există credinţa că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat, iar coptura nu este mâncată nici măcar de peşti. 

Despre oamenii care nu lucrau în Vinerea Mare se credea că nu vor avea dureri de cap şi vor avea noroc până la sărbătoarea următoare. 

Specialiştii în etnografie susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină. Se spunea că Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obişnuite, denumirea de Vinerea Seacă explicându-se prin postul negru pe care mulţi oameni obişnuiau să-l ţină. 

Cine face vreun rău semenului său în această zi se spune că va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa. În unele zone ale ţării se afumă cu tămâie pomii şi casele pentru a le feri de animale sălbatice, de trăsnete, boli şi dăunători. De asemenea, există tradiţia că dacă plouă va fi un an îmbelşugat, iar dacă nu, va fi mare sărăcie tot anul. Tot în această zi nu se mănâncă urzici, existând credinţa că Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici. 

Oamenii din popor cred că postul negru este bun pentru ''secarea'' guşii şi vindecarea bolilor de piele (Bucovina, Moldova, Transilvania), că îl va feri pe cel care posteşte de toate bolile şi îl va face să fie sănătos tot restul anului. 

În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare: se crede că cel care se cufundă de trei ori în apă rece în Vinerea Seacă va fi sănătos şi va avea noroc tot anul. Sunt băi purificatoare în vederea întâmpinării Sâmbetei Învierii. Tradiţia este păstrată şi acum în toată ţara. 

Un obicei deosebit de pitoresc avea legătură cu economia socială a vechilor comunităţi româneşti: în noaptea spre sâmbătă avea loc strigarea peste sat, respectiv satirizarea sătenilor - o formă de blam colectiv şi nocturn. Era o mare onoare pentru acela care rămânea nestrigat! Strigoaicele cărora li se strigă numele nu mai au putere.

Sursa: AGERPRES

Citit 2012 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2013 15:25

4 comentarii

 • postat de Cobra-Galati
  Sâmbătă, 04 Mai 2013 15:38
  NU VINDE PE ARGINTI
  A.M.R 244 ZILE CU
  AFISAREA LISTEI IUDELOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -241 de zile pt a nu ii
  uita parte din IUDELE care iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un agnostic
  Sâmbătă, 04 Mai 2013 11:59
  Cel mai important, in vinerea mare trebuie sa iertam hotiile preotilor, care fac cumetrii cu interlopi si manelisti, si sa cotizam cat mai mult la cutia milei din care isi platesc rata la limuzine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de d-lui Bot
  Vineri, 03 Mai 2013 20:40
  F.f.bun articolul. Felicitari. Comentatorul ”caddy” pare a fi un subculturalizat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caddy
  Vineri, 03 Mai 2013 13:05
  "nu se mănâncă şi nu se bea decât apă toată ziua" LOOL, NU SE BEA SI NU SE MANANCA ABSOLUT NIMIC PANA SEARA.......
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.