Gălăţenii - de trei zile pelerini neobosiţi

Gălăţenii - de trei zile pelerini neobosiţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Catedrala Episcopală a Galaţilor - Mecca Dunării de Jos * De ziua sa de naştere, Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a dăruit lumină şi  speranţă creştinilor *

De trei zile, paşii creştinilor din Eparhia Dunării de Jos se îndreaptă într-o singură direcţie - Catedrala Episcopală a Galaţilor, acolo unde doi „Prieteni” ai lui Dumnezeu - Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Patapie - binecuvântează şi mângâie în Hristos pe tot pelerinul.

Marţi seara au ajuns la Galaţi şi Moaştele celor Cinci Mucenici Neomartiri din Insula Samotracia -Grecia, ca dar de suflet adus de Înalt Prea Sfinţitul Antim, Arhiepiscop de Alexandropoulis.

Miercuri, cu trei zile înainte de Duminica Sfintei Cruci (dar, nici în zilele dinainte), vremea nu a fost prea frumoasă. În  toate aceste zile, nori plumburii au acoperit cerul, a plouat când mai tare, când mai lin cu… lacrimile Maicii Domnului. În ciuda frigului,  creştinii au ieşit la întâlnirea cu Sfinţii. „Pentru că Dumnezeu şi Sfinţii Săi au rămas singurii care ne mai ascultă păsurile, doar la Sfinţi mai găsim alinare”, ne mărturisea doamna Doina L. din Galaţi.

Zilele acestea, copii, tineri, adulţi, salariaţi ai unor societăţi, pensionari, studenţi, şomeri au venit la întâlnirea dintre veacuri. Avut sau neavut, tot creştinul purta în mâini flori de primăvară - ghiocei şi zambile - şi busuioc, lumânări - drept jertfă adusă lui Dumnezeu - şi acatiste pe care să le lase în grija Sfinţilor. Unii dintre închinători aveau cu ei câte un obiect de îmbrăcăminte al vreunui apropiat.

Impresionant, în toate aceste zile, Sfinţii nu i-au aşteptat pe creştini. Dimpotrivă, pelerinii au aşteptat răbdători, şiruri ore la rând, fără ca frigul să-i determine să renunţe. După vreo trei ore de stat la rând, în apropierea Baldachinului s-a oprit, pentru că aştepta un coleg, o femeie. Deşi ploua, tânăra  le-a dat prioritate celor care veneau în urma sa.

„Am venit astăzi la Catedrală, pentru că am auzit că este aici Sfântul Vasile cel Mare şi este slujbă arhierească, de ziua Prea Sfinţitului nostru Casian, ne-a spus doamna Paula. Sunt în şomaj tehnic la ICMRSG şi din ianuarie nu am primit nici un leu. Ne dorim să ne dea Dumnezeu răbdare şi sănătate, ca să putem rezista acestor vremuri…”  

Ca doamna Paula au venit zilele acestea la Sfinţi mulţi pelerini din municipiul Galaţi, din Brăila, din localităţile celor două judeţe. În timp ce pelerinii aşteptau întâlnirea cu Sfinţii lui Dumnezeu, în sfinţitoarea noastră Catedrală Episcopală, Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, la împlinirea celor 54 de ani de viaţă, a slujit alături de Înalt Prea Sfinţitul Antim de Alexandropoulis.

Prietenul întru Hristos al Arhiereului nostru - Înalt Prea Sfinţitul Dionisie, Arhiepiscop de Corint - Grecia, plecase în dimineaţa zilei de ieri înspre pământul sfinţit al bătrânei Elade. Le-a lăsat însă gălăţenilor două daruri de preţ - Racla cu Moaştele Sfântului Vasile cel Mare şi Racla cu veşmântul Sfântului Patapie, Sfinte Odoare care vor rămâne la închinare şi astăzi. Şi care se vor adăuga tezaurului bizantin care ne veghează şi ne luminează viaţa la Dunărea de Jos.  

În contextul zilei de ieri, Prea Fericitul Patriarh Daniel a transmis urări de „Întru mulţi şi fericiţi ani!” Arhiereului nostru. La rândul său, Prea Sfinţitul Părinte Casian nu a primit, ci a dăruit fiecărui pelerin un strop de lumină din Lumina lui Hristos, o iconiţă, alături de o binecuvântare; cu  convingerea că dăruind vei dobândi un loc pe cărarea împărăţiei cerurilor.

Citit 1446 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.