Campanie VL "Biserici istorice gălăţene”: Mănăstirea Toflea are patru sute de ani de viaţă

Campanie VL "Biserici istorice gălăţene”: Mănăstirea Toflea are patru sute de ani de viaţă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mănăstirea Toflea din comuna Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, este o aşezare care, deşi ridicată în anii din urmă, are ca vechime aproape patru sute de ani, potrivit unui act de la 1619-1620. Noul Altar este o continuare a vechiului Schit al lui ”Tofle cel Bătrân”, loc de rugăciune care exista la începutul veacului al XVII-lea. Astăzi, la Toflea, pe locul numit „La chilii”, străjuieşte Biserica „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânta Treime”, unde slujeşte protosinghel Paisie Agache, stareţul aşezării.

Actul de danie

Până acum câţiva ani, nu se prea ştia că, la Toflea, în urmă cu patru sute de ani exista un loc de rugăciune. Astăzi, aşezarea este renumită prin faptul că are cea mai mare comunitate de romi, 5.235 suflete, potrivit recensământului din 2011. Istoricul Păltănea, în „Monumente istorice şi izvoare creştine”, ne relatează că „Tofle cel Bătrân” era proprietarul moşiei Toflea la început de veac XVII. Dintr-un hrisov domnesc mai vechi, datat la 1581, aflăm despre “uşerul” Tofle sau Toflea. Această informaţie ne duce la ideea că vechiul schit ar fi putut fi ridicat chiar în a doua parte a veacului al XVI-lea. „Tofle cel Bătrân” era înaintaşul lui Murgoci Tofle, de la care avem date certe despre acest loc de închinare.

Cercetările spun că Stana - soţia vornicului Murgoci Tofle - avea un document al moşiei datat 1 septembrie 1619 - 31 august 1620, care preciza că, după moarte, „câte rămăşiţuri ar rămăni să n-aibă triabă, ce ca să aibă a le dărui svintii mănăstiri ce iaste făcută de Tofle cel Bătrân“.

Acest prim schit nu a rezistat prea mult, iar la 1667 căpitanul Florea şi soţia sa “Safta de la Cernica” (aşezare la nord de Brăhăşeşti) au înălţat al doilea Altar la Toflea. La 1749, un alt act vechi aminteşte de “Ioniţ Batin - călugărul de la Brăhăşeşti”. Se mai cunoaşte că la 1809 schitul era restaurat de Constantin Palade.

O pagină importantă despre continuitate aflăm şi dintr-un document din 1817, când voievodul Scarlat Callimachi dăruia moşia Toflea fiului său Alexandru. Tot la acea vreme, la schit erau „trei călugări”.

Decădere şi renaştere

Următoarea pagină din viaţa Mănăstirii lui Tofle cel Bătrân este din 1859 şi mărturiseşte despre desfiinţarea acestui schit, ca efect al Legii secularizării averilor mănăstireşti. Reluarea rugăciunii la vechea vatră monahicească s-a făcut în 29 iunie 2002, când Arhiereul locului - Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos - a aşezat la Toflea, în zona numită „La Chilii”, piatra de temelie a noului şi vechiului aşezământ călugăresc. Noul edificiu este ctitoria unui localnic de etnie romă, Vasile Băiculescu, fost primar. Biserica este pregătită de pictură, lucrare care va începe, posibil, anul viitor.

Astăzi, la aşezarea monahicească de la Toflea sclipesc în soare biserica, o curte splendidă ca o grădină a Raiului şi două aşezăminte sociale, toate întreţinute doar de doi vieţuitori, părintele stareţ Paisie, care îl are alături în slujire pe monahul Teoctist Postolache.

Sfinţirea din decembrie 2010

Localnicii de aici sunt tare mândri de noua Biserică a Mănăstirii. Edificiul este în stil ştefanian, proiectul arhitectei Simona Şerban. După opt ani de rugă şi zidire, la 18 decembrie 2010, pe o iarnă extrem de grea, ÎPS Părinte Casian a sfinţit Altarul aşezării călugăreşti de la Toflea. De atunci, an de an, pe 2 iulie, de ziua Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, aşezarea devine loc de pelerinaj pentru creştinii de aici, dar şi pentru prieteni mai noi, din Franţa. "Acest loc este pentru noi o lecţie de istorie, pentru că aici a existat, acum patru sute de ani, Mănăstirea lui Tofle cel Bătrân, care a reînviat astăzi. Aici, învăţăm laolaltă - românii şi romii - care este binefacerea unei mănăstiri: aceea de a fi o adevărată Grădină a Maicii Domnului pentru toţi”, a spus ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos, la sărbătoarea din anul Domnului 2013.

Filantropie şi armonie la Toflea

De la reluarea rugăciunii la Mănăstirea Toflea, din decembrie 2010, pe lângă biserică au fost ridicate două centre social-misionare. „E vorba de Centrul Filantropic "Sfântul Paisie cel Mare" care dispune de cantină, sală de studiu şi o bibliotecă, unde se adună la activităţi duhovniceşti copiii din localitate.

Un al doilea aşezământ social a fost sfinţit de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, la sărbătoarea din acest an. Noul aşezământ social a primit hramul Acoperământul Maicii Domnului, fiindcă acest hram este menţionat şi în documentele vechi ale fostului schit", ne spune părintele stareţ Paisie Agache.

Viaţa Mănăstirii de la Toflea este o expresie a convieţuirii şi armoniei în Hristos, într-o cumunitate în care majoritari sunt romii şi unde, cu ani în urmă, erau mari probleme de disciplină şi neascultare faţă de Dumnezeu. Acum, pe lângă susţinerea în rugăciune, este şi o frumoasă activitate filantropică sprijinită de credincioşii de aici, dar mai ales de Fundaţiile „Curaj” şi „Toflea”, precum şi de primăria locală.

Citit 3845 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2013 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.