„Viaţa liberă” vă oferă luni, 30 martie, „Prizonierul din Guantanamo”

„Viaţa liberă” vă oferă luni, 30 martie, „Prizonierul din Guantanamo”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorul, Dan Fesperman, este ziarist de investigaţii şi romancier american de renume * Un thriller incitant * Spicuiri din cronica scriitorului Mihai Gălăţanu *

Dan Fesperman şi-a valorificat experienţa de jurnalist în câteva romane de mare succes: Lie in the Dark (1999; Premiul John Creasey Dagger pentru roman de debut), The Small Boat of Great Sorrows (2003; Premiul Ian Fleming Steel Dagger), The Warlord`s Son (2004, nominalizare la Steel Dagger în acelaşi an), The Prisoner of Guantanamo (2006; ales de USA Today cel mai bun mistery/thriller al anului, finalist la Hammett Award în 2006) şi The Amateur Spy (2007).

Iată ce scria, după ce cartea a apărut la Editura Humanitas, scriitorul Mihai Gălăţanu în revista „Flacăra”: „Prizonierul din Guantanamo are aerul unei anchete militare, este, în felul lui, un raport militar, dar nu unul rigid, ci tributar doar spaţiului concentraţionar. O atmosfera cazonă, care, musai, trebuie să fie jumătate ficţiune, jumătate reconstituire documentară. Fiindcă nu poţi vorbi despre una dintre marotele jurnalismului de investigaţie fără să vorbeşti despre un dosar/demers substanţial de documentare care să întoarcă multe dintre paginile de pe internet, şi nu numai”.

„Pentru vremurile noastre, Guantanamo e ceea ce era, pe vremuri, un Alcatraz. Au făcut, de multă vreme, înconjurul lumii, imaginile cu câinii agresivi suiţi pe tenuri tuciurii, cu feţe de arabi torturaţi în cele mai neaşteptate moduri, îmbrăcaţi în portocaliu, sub soarele năucitor al unei lumi în care nu intră nimic decât deţinuţii şi gardienii. De altfel, cartea detaliază diferite tehnici de interogare, aplicate în închisoare”.

„Dan Fesperman, autorul romanului, are meritul de a nu calchia foarte îndeaproape clişeele genului. Naraţiunea este relativ simplă, cel puţin la prima vedere: un soldat american este găsit mort pe o plaja aflată în teritoriul inamic”.

„De aici încep şi întrebările: în primul rând, cum a ajuns acolo? Efectele sale s-au găsit pe plajă, în teritoriul american. În hora anchetei se prefigurează presiuni, odată cu apariţia unei delegaţii americane. Povestea are culoare locală şi, prin consecinţă, credibilitate”.

La Guantanamo este trimis agentul FBI Revere Falk, un specialist în interogatorii, care vorbeşte fluent în arabă. Misiunea lui: să smulgă informaţii de la un prizonier yemenit. Falk îşi dă seama că acest caz este doar vârful unui aisberg…

Restul îl veţi afla numai citind cartea. Pe care o puteţi cumpăra luni, 30 martie, doar împreună cu ziarul „Viaţa liberă”. Preţul pachetului: 8 lei.

Atenţie, numărul cărţilor este limitat.

Citit 1339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.