91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara!

91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Moldova mare” propune schimbarea drapelului Republicii Moldova: se taie tricolorul! * Ruşii rescriu Istoria *

„Basarabia şi România la 91 de ani de la Marea Unire, ideologie şi mistificare în discursul «istoriografic» actual”, a fost o dezbatere liberă moderată de prof.univ.dr. Ion Şişcanu, lector univ. dr. Arthur Tuluş, şi lector univ. dr. Constantin Ardeleanu, istorici gălăţeni.

Locul dezbaterii: o sală a Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Dunărea de Jos”. Evenimentul, foarte interesant, nu a rupt uşile,  studenţii fiind ocupaţi şi ei cu criza… Ziua desfăşurării: marţi – pentru că echipa de profesori urma să se deplaseze apoi peste Prut, la Cahul şi Chişinău, la o altă dezbatere istorică.

Deplasarea universitarilor gălăţeni este un act de curaj, la vreme de mare tensiune, în care doi cetăţeni români au fost expulzaţi, iar ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat  la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrarii Europene  din Republica Moldova, pentru a fi  avertizat că… grupuri mari de cetăţeni români vor trece Prutul în această perioadă, pentru... „activităţi publice cu caracter electoral!”

Aproape un veac de frământări...

Acum 91 de ani, la Chişinău,  Sfatul Ţării, în care erau reprezentate toate etniile conlocuitoare, hotăra că Basarabia „de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”. „Pentru totdeauna”...

Astăzi, şi peste Prut vor fi manifestări dedicate evenimentului, însă, oficial, Republica Moldova este ocupată cu aniversarea a 650 de ani de la întemeierea Ţării Moldovei, ne-a spus profesorul Şişcanu. Iar profesorul Ardeleanu a precizat că exact pe 27 este serbată peste Prut, cu mare fast, Ziua Mondială a Teatrului; cam la modul în care comuniştii de la noi ne dădeau gratis discoteci exact de Înviere, ca să nu ajungă tinerii la biserică...

„Moldova mare” şi ofensiva istoriei falsificate!

Profesorul Şişcanu a prezentat şi o nouă publicaţie apărută peste Prut: „Moldova mare” - nume concludent! Profesorul, cărturar basarabean la origine, are informaţii că se pregăteşte  „o ofensivă” oficială a autorităţilor de la Moscova, conduse de preşedintele Medvedev şi de premierul Putin: crearea  de noi institute de cercetare, facultăţi şi grupuri de studiu care să rescrie istoria în sensul reabilitării (cosmetizării) rolului  Rusiei şi al URSS-ului, începând cu politica imperială a lui Petru I şi terminând cu ocuparea / „eliberarea” de către comunişti a estului european. 

Profesorul Şişcanu ne-a făcut şi o imagine a istoricilor basarabeni, împărţiţi în două de comunişti: „stataliştii”, adică cei care nu se abat de la politica oficială şi „antistataliştii”, văzuţi de autorităţile comuniste drept unionişti şi chiar „trădători”. Aberaţiile merg până acolo încât unii cer schimbarea rezoluţiei parlamentare de la Chişinău care a contestat Pactul Ribbentrop–Molotov! Ba chiar să fie modificat conţinutul Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova, să fie schimbat imnul de stat şi  steagul, considerate prea româneşti!

”Moldova mare” propune şi un model nou de steag: un cap mare de bour pe un fond roşu! Steagul de acum este prezentat şi el într-o fotografie, tăiat în cruciş cu două linii, ca să fie evident: aşa nu!

Profesorul Ardeleanu a invocat „talibanismul istoriografiei de limbă rusă”. În contrapartidă, a prezentat iniţiativa corectă între state foste beligerante, ca Franţa şi Germania, care au acceptat ca elevii lor să înveţe istoria ambelor state în paralel.

Profesorul Tuluş a definit şi actuala istoriografie din UE drept una superficială, care merge mai mult pe probleme de religie şi mentalităţi şi evită zonele de dispută, care ar trebui discutate. După acelaşi model, în România se reduc acum orele de Istorie, învăţându-se o „istorie integrată” europeană.

Internetul poate fi „otrăvit”

Profesorul Tuluş a prezentat un paradox: marea şansă de a ajunge, prin Internet, la surse istorice din toată lumea duce, în lipsă de discernământ, la promovarea unor minciuni. Preluarea unor surse neverificate i-a făcut şi pe istorici occidentali de bună credinţă să preia date intoxicate de ruşi. Tinerii mai puţin riguroşi iau de bune primele informaţii, greşite, cam mincinoase, dar oferite cu dărnicie.

„Anii răi”, „imperialismul” şi  „ocupaţia” românească...

Profesorul Ardeleanu a prezentat teme principale de dezinformare, de tipul: valahii  şi-au întins stăpânirea asupra moldovenilor,  există două limbi, cea română şi cea moldovenească, rapturile ruseşti şi sovietice dispar ca prin farmec din istorie, statul moldovenesc creat în 1917 la imboldul lui Lenin s-a alăturat prin „trădarea” Sfatului Ţării la regatul „imperialist” românesc.

Se vorbeşte despre „ocupaţia” românească „fascistă şi imperialistă” de după 1941, iar interbelicul românesc se numeşte generic „anii răi”.

Să ne mai mirăm că, începând din 2001, nu s-a mai reînnoit protocolul de colaborare între ministerele învăţământului din cele două state?

Citit 887 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.