Requiem în lumea cărţilor: Angela Cioltan Zainea

Requiem în lumea cărţilor: Angela Cioltan Zainea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Angela Cioltan Zainea. Un nume adunat pe câteva zeci cărţi. Fotografii din tinereţe ale unei femei foarte frumoase, ale unei femei care a avut norocul să călătorească prin lume. O mână de oameni adunaţi duminică în Sala „Mihai Eminescu”, la Biblioteca „V. A Urechia”, pentru a cinsti memoria celei care şi-a dedicat întreaga viaţă cărţilor.

Profesoară de biologie, Angela Cioltan Zainea şi-a petrecut cea mai mare parte din timp studiind. A preţuit atât conţinutul şi informaţiile cărţilor, cât şi valoarea lor ca obiecte propovăduitoare de cultură. Aşa se explică faptul că este semnatara ilustraţiilor la câteva zeci de volume, în special cele de literatură pentru copii. A publicat poezie, traduceri în engleză (versuri, proză, dramaturgie), dar şi o lucrare ştiinţifică despre arborele tisa.

Toate acestea ni le-a evocat, plin de emoţie, cel care i-a fost alături în ultimii ani de viaţă, soţul său, colonelul Nicolae Zainea.

Prietenă de nepreţuit

Scriitoarea Cezarina Adamescu a vorbit în calitate de prietenă de-o viaţă: „Ne cunoaştem de douăzeci de ani, timp în care, printre altele, mi-a ilustrat în jur de cincisprezece volume. Este o prietenă de nepreţuit, de la care am învăţat enorm de multe lucruri. Era profesoara noastră de limba gramatică, de engleză şi de franceză. Ghidul nostru turistic în minunate călătorii”.

„Ore în şir rămâneam fascinaţi în timp ce ne recita poezii, reproducea din memorie dialoguri de Caragiale. În lungile noastre plimbări pe faleză era o adevărată enciclopedie a lumii plantelor. A trăit nespus de frumos, a fost un om modest, acea modestie proprie numai oamenilor de foarte bună calitate”.

„Dar mai presus de toate a fost o prietenă de nepreţuit pentru foarte multe femei singure. Ea era cea care ne dădea sfaturi, ne îmbărbăta, ne doftoricea, ea era cea care ne încuraja, ne făcea viaţa frumoasă şi, mai ales, ne sărea în ajutor la orice oră din zi şi din noapte. O femeie care şi-a meritat pe deplin numele de înger. Ne va fi dor de ea şi ştim că de acolo din stele ne va veghea în continuare”.

Un dar postum - o carte

Chiar şi din „patria îngerilor”, Angela Cioltan Zainea a ţinut să facă un dar celor prezenţi la „cina ei de taină”. Sora sa, Nory Bellu, şi-a lansat primul roman - „În braţele Dunării” - volum îngrijit şi migălit de Angela Cioltan în ultimele sale luni de viaţă.

Este un roman care adună mai multe poveşti de dragoste din perioada în care Insula Mare a Brăilei este transformată în câmpii roditoare. Autoarea a mai publicat încă două cărţi pentru copii şi mai are „în sertar” şi alte romane.

Un om împătimit de cultură nu putea fi evocat decât în „ţara cărţilor”, la bibliotecă. Prietenii, cei care i-au fost aproape, oamenii dragi s-au bucurat, printre lacrimi, că au avut ocazia să se afle iar, împreună, în preajma Angelei Cioltan Zainea.

Citit 829 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.