O caricatură doare mai rău ca o lovitură

O caricatură doare mai rău ca o lovitură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi ar fi avut motive să renunţe la tema „Statuia Poetului din Parcul Eminescu”, caricaturistul gălăţean Florian Doru Crihană a abordat-o şi la ultima sa expoziţie personală, deschisă în acest moment la Galeria „Nicolae Mantu”.

Printre celebrii Don Quijote, Monalisa ori Van Gogh, caricaturizaţi în stilul Crihană în expoziţia „Portrete”, şi-a făcut loc şi „Promoţia 2029”. Lucrarea îi înfăţişează pe poliţiştii absolvenţi din 2009, pozând la Statuia Poetului, căreia îi lipseşte, bineînţeles, flacăra inspiraţiei, furată sau pierdută prin parc. Aluzie la suita de întâmplări nefericite ale grupului statuar din Parcul Eminescu şi la reacţia molatică a autorităţilor.

Crihană a realizat primele lucrări pe această temă cu specific local pentru expoziţia „Nuduri”, prezentată în 2008 tot la Galeria „Nicolae Mantu”. Vizitatorii îşi amintesc probabil că au râs cu lacrimi văzând „Geschaft” (comerciantul care vinde în parc mai multe modele ale mâinii muzei), „Poezii de Eminescu” sau „Mirele şi mireasa”.

Sentiment de vinovăţie?

Paradoxal, singurele lucrări din expoziţia trecută pe care graficianul nu le-a vândut sau pe care nimeni nu le-a rezervat din timp au fost tocmai cele pe tema „Statuia lui Eminescu”.

„Oamenii de cultură gălăţeni le-au recunoscut drept nişte perle locale, unii au atins gradul maxim de umor atunci când le-au văzut. Totuşi, în ciuda entuziasmului lor, am rămas cu toate aceste lucrări. M-am aşteptat ca o instituţie gălăţeană de cultură să marcheze prin achiziţia unei astfel de caricaturi ce se întâmpla cu statuia din parcul Eminescu în 2008. Nu s-a întâmplat asta”, ne-a spus autorul lucrărilor.

De regulă, în munca sa, Crihană face apel la simboluri sau personaje universal cunoscute, pentru a putea fi înţelese de publicul din orice colţ al lumii, lucrările sale ajungând foarte des peste hotare. Tocmai de aici şi uimirea artistului:

„Am redat părerea mea prin mijloace picturale. Când am făcut caricaturile, m-am gândit că e un cadou pentru gălăţeni, mi-am răpit din timp pentru a mă concentra asupra unei teme cu interes local. De aici şi tristeţea mea că am rămas cu ele.” Poate că sentimentul de vinovăţie al gălăţenilor paralizează şi cel mai puternic acces de râs, iar o caricatură doare mai rău decât orice lovitură dintr-un material de presă…

Aluzie printr-un desen

Departe de a renunţa la a „înţepa” fin aspecte locale, Florian Doru Crihană a făcut nu o dată, ci chiar de două ori lucrul acesta, în expoziţia deschisă la Galeriile „Mantu”. În lucrarea „Valori de patrimoniu” unii vizitatori au îndrăznit să vadă aluzia la expoziţiile din Muzeul Colecţiilor (Farmacia Ţinc).

Iar caricaturistul, aflat la dispoziţia publicului pentru discuţii şi eventuale răspunsuri, nu a negat că aşa ar fi. „Probabil că dacă aş vizita mai mult oraşul aş găsi mai multe teme locale pentru lucrările mele. Dacă e ceva ce nu îmi place în oraş şi eu am sesizat, atunci fac imediat o caricatură”, ne-a mai spus Florian Doru Crihană.

Explicaţie foto: „Promoţia 2029”, caricatură din expoziţia deschisă la Galeriile de Artă „Nicolae Mantu”

Citit 713 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.