Astăzi şi mâine, la Galeriile de Artă: Plasticianul Florian Doru Crihană se întâlneşte cu publicul

Astăzi şi mâine, la Galeriile de Artă: Plasticianul Florian Doru Crihană se întâlneşte cu publicul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până pe 25 august este deschisă, la sala Nicolae Mantu a Galeriilor de Artă, pentru a doua oară, expoziţia “21 de secole şi Sfârşitul Lumii” - Colecţia Daniela şi Lucian Drăguşin. Începând de pe 5 august, autorul – Florian Doru Crihană, s-a întâlnit, în weekend, cu iubitori de artă, cu turişti străini, dar şi cu gălăţeni veniţi acasă pentru vacanţă de prin toate colţurile lumii.

O incursiune în Istoria Lumii

Astăzi şi mâine, cei care doresc să dialogheze cu talentatul plastician pe tema lucrărilor expuse, o pot face între orele 10,00 şi 13,00: „Am avut discuţii interesante pe temele propuse de lucrări. Cel mai mult mi-a plăcut să dialoghez cu copiii care au vizitat expoziţia într-un număr apreciabil, întotdeauna însoţiţi de părinţi”, povesteşte Florian Crihană, adăugând: „Îmi închipui că au fost atraşi de afişul de la intrare, care le propunea o incursiune în istorie. Nu ştiu ce le-a plăcut mai mult copiilor: discuţiile la fiecare lucrare în parte, explicaţiile mesajelor sau chiar ocazia de a se afla în prezenţa artistului. Părinţii mi-au mărturisit că acasă nu au ocazia de a-i atrage pe copii într-un asemenea dialog. Există o reţinere părinte-copil greu explicabilă. Mai este şi vacanţa ca scuză pentru refuzul copilului. Se pare că imaginea pictată este ca un magnet. Satisfacţia mea vine din zâmbetele copiilor – confirmare a înţelegerii lucrării”.

Artistul în acţiune

Mai mult, vizitarea expoziţiei se încheie, de obicei, cu urmărirea artistului “în acţiune”, la şevalet: „Nu mi-am putut permite o întrerupere a creaţiei în aceste trei săptămâni, astfel încât, cu permisiunea Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Galaţi, mi-am instalat în Galeria „Nicolae Mantu” un mic atelier temporar – de altfel, ca în fiecare an, în această perioadă. Prin grija colecţionarilor şi a prietenilor lor, unele lucrări au ajuns departe, peste ocean, în statele Texas şi Connecticut (SUA). Lucrări care tratează problema creştinătăţii şi a relaţiilor dintre religii au plecat în zona Vaticanului. Ştiam că expoziţia va fi una ”educativă”. Mi-ar fi plăcut să vină copiii în număr mai mare, poate într-un cadru organizat şi cred că voi reuşi asta împreună cu cei din jurul meu, deoarece intenţionăm să montăm, săptămâna viitoare, expoziţia la Biblioteca Franceză “Eugène Ionesco” din Galaţi (strada Basarabiei nr.14)”.

Aşadar, cine nu ajunge în acest week-end să vadă lucrările din expoziţia „21 de secole şi Sfârşitul Lumii” şi să dialogheze cu artistul la Galeriile de Art, o va putea face, începând de săptămâna viitoare, la Biblioteca Franceză.

Citit 859 ori Ultima modificare Joi, 22 August 2013 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.