Comorile artei decorative, la vedere

Comorile artei decorative, la vedere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un lucru e cert: actualul sediu al Muzeului de Artă Vizuală a devenit neîncăpător pentru întreg patrimoniul de care dispune, multe dintre lucrări fiind depozitate pentru că nu mai există suficient spaţiu pentru a fi expuse permanent.

Ca urmare, muzeografii simt nevoia să mai scoată din când în când la lumină „comorile”, ascunse fără voie ale instituţiei. Pornind de la aceste considerente, plasticiana Anca Tofan a realizat o expoziţie intitulată „Arta decorativă”, al cărei vernisaj a avut loc ieri, 31 martie.

Expoziţia cuprinde lucrări de tapiserie, dar şi obiecte din ceramică şi sticlă, realizate de un număr de peste 30 de artişti, aparţinând unor generaţii diferite.

„Este o trecere de la metodele tradiţionale de lucru ale ceramicii, până la prelucrarea sticlei la modul stilizat şi rafinat al plasticienilor. Am vrut să evidenţiez tocmai  perspectivele diferite pe care le au artiştii în a vedea lucrurile, dar şi diversele metode de construire a obiectelor de artă decorativă”.

„Iniţial, când patrimoniul muzeului era mai mic, o parte dintre aceste obiecte decorative aveau un mediu special, într-o cameră neagră,  erau puse în valoare de lumini şi muzică. Ceea ce nu se mai poate face acum, pentru că  patrimoniul muzeului s-a îmbogăţit foarte mult”.

„Avem foarte mare nevoie de un sediu nou, ca să putem expune permanent aceste valori. Sperăm ca pe fondul crizei să nu se renunţe la ideea construirii noului muzeu”, a precizat, în deschiderea expoziţiei, Anca Tofan.

Printre lucrările valoroase expuse se numără tapiserii de Cela Neamţu, vase de ceramică semnate Costel Badea şi o lucrare premiată la Târgul de artă decorativă de la Osaka, în 1987, intitulată „Scaunul din fereastră”  realizată de Zoltan Erdey, un sticlar renumit din Ardeal care este de ani buni plecat în străinătate.

Impresionant este modul în care Anca Tofan reuşeşte să aşeze creaţiile care alcătuiesc ansamblul expoziţional, lucru remarcat şi de directorul muzeului, Dan Basarab Nanu:

„Expoziţia ar trebui să se numească Arta decorativă Anca Tofan, pentru că ceea ce a creat ea este mai mult decât un spaţiu expoziţional, este o scenă în care fiecare obiect are spaţiu şi semnificaţie bine definite”.

Având în vedere că sunt aproape cinci ani de când lucrările din ceramică ale muzeului gălăţean nu au mai fost prezentate publicului, merită să vă faceţi timp să le vedeţi, expoziţia fiind deschisă până după Paşti.

Citit 693 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.