Prinţul moştenitor din Emiratele Arabe investeşte la Galaţi. Proiect cu Complexul de Ştiinţele Naturii pentru salvarea a două specii unicat în lume

Prinţul moştenitor din Emiratele Arabe investeşte la Galaţi. Proiect cu Complexul de Ştiinţele Naturii pentru salvarea a două specii unicat în lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii este partener într-un proiect ştiinţific internaţional, intitulat "Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii" finanţat de o fundaţie deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Coordonatorul proiectului este Muzeul Ţării Crişurilor. Valoarea proiectului este de 13.000 dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie. Peştele Roşioara termală sau Roşioara lui Racoviţă (Scardinius racovitzai) şi melcul termal (Melanopsis parreyssii) sunt specii subtropicale unice în lume, putând fi văzute doar în zona lacului Ochiul Mare din Oradea, care au supravieţuit ultimei glaciaţiuni (acum 10.000 ani), datorită ecosistemului în care trăiau, la o temperatura de 29°C - 34° C. Specialişti din Galaţi efectuează deja experimentele de menţinere şi creştere în captivitate a celor două specii endemice, după ce au colectat împreună cu reprezentanţii muzeului din Oradea exemplarele necesare.

 „Este pentru prima oară în România când un muzeu se implică într-un proiect de conservare ex-situ a unor specii de pe lista roşie”, ne-a declarat muzeograful-ihtiolog, dr.ing. Gabriela Grigoraş, coordonatoarea Acvariului gălăţean.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii va primi în urma acestui proiect suma de 5.000 de dolari pentru operaţiunile de creştere şi reproducere a celor două specii în cadrul acvariului.

Citit 1981 ori Ultima modificare Vineri, 13 Septembrie 2013 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.