Ne-a părăsit un mare artist: Rămas bun, Emil Pinghireac!

Ne-a părăsit un mare artist: Rămas bun, Emil Pinghireac!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

A plecat dintre noi baritonul Emil Pinghireac, doctor în muzică, profesor universitar, artist liric pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi în perioada 1980-1998. Pe 4 octombrie împlinise 80 de ani. Născut în comuna Adâncata, din judeţul Suceava, Emil Pinghireac a urmat două facultăţi – Litere şi Conservatorul, a avut o carieră strălucită ca solist al Operei din Iaşi după care, din 1980, a contribuit din plin la faima Teatrului Muzical gălăţean, unde a  interpretat cele mai dificile roluri. După 1998, cu generozitate s-a dedicat nobilei misiuni de călăuzire a tinerelor speranţe pe drumul dificil al artei şi măiestriei. A revenit la Galaţi în 2012, când a montat "My Fair Lady", spectacol de succes. 

„Emil Pinghireac era o lumină: un om care făcea totul părinteşte, dar şi un perfecţionist, în acelaşi timp. Avea tact şi răbdare, ştia să-i motiveze pe ceilalţi, făcea totul ca şi cum ar fi jucat în fiecare rol: ştia tot ce se petrece, atât în teatru, cât şi în partitură. Era o bucurie să lucrezi cu Maestrul Pinghireac”, declară Eugen Dan Drăgoi.

Directorul Teatrului Muzical, Teodor Niţă, mărturiseşte: "Pe Emil Pinghireac îl consider părintele meu spiritual. A fost o mare voce, o prezenţă fermecătoare pe scenă, un artist complet. Ca profesor, se apropia cu sufletul de elevii săi. A scris cărţi de specialitate foarte bune, a fost un pedagog de excepţie, unul dintre cei mai importanţi oameni de artă pe care i-am cunoscut. Ne descoperim, muţi şi împietriţi înaintea ireparabilului gol rămas”.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Citit 3818 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2013 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.