Carte de învăţătură: "O viaţă de profesor", de Marin Coman

Carte de învăţătură: "O viaţă de profesor", de Marin Coman
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, la sediul Fundaţiei "Marin Coman", a avut loc o lansare de carte mai puţin obişnuită - volumul autobiografic „O viaţă de profesor”, al profesorului Marin Coman, apărut la Editura Fundaţiei Universitare „Dunărea de Jos”, având girul Fundaţiei Culturale Antares.

Scriitorul Corneliu Antoniu, profesorul universitar Tudose Cosma, editorul de carte Aurel Furtună, scriitorul Dan Plăeşu, istoricul Mihalache Brudiu şi profesorul Marian Adrian au vorbit cu toată convingerea despre autorul cărţii ca despre o personalitate-reper pentru Galaţi, care a contribuit la dezvoltarea Liceului de Marină, al cărui director a fost între anii 1975 şi 1987, a înfiinţat, în 1998, Liceul Particular „Ştefan Procopiu” şi, un an mai târziu, Liceul Particular „Independenţa”, devenit ulterior Liceul Teoretic „Marin Coman”, dar şi fundaţia ce îi poartă numele. Au fost evidenţiate seriozitatea şi pasiunea ce îl caracterizează pe profesorul Coman, dorinţa lucrului bine făcut, dragostea faţă de şcoală, dorinţa sa de a ajuta, pe scurt, o viaţă dăruită elevilor.

„La cei 79 de ani, domnul profesor s-a gândit să îşi acorde, sieşi, o altfel de medalie, poate şi gândindu-se că locul pe care l-a cinstit, comunitatea noastră, nu îi va da ceva în direcţia aceasta. Şi-a dăruit această carte de suflet, care va rămâne în istoria familiei sale: e un CV foarte apăsat scris, cu imagini emoţionante, conceput cu o sinceritate debordantă”, a afirmat, la lansarea de sâmbătă, Dan Plăeşu.

Marin Coman a mărturisit, la rândul său, că a scris cartea pentru a lăsa familiei sale un scurt istoric: „Aş dori ca cititorii cărţii să descopere un fapt cunoscut: prin muncă şi perseverenţă poţi să îţi construieşti un viitor meritoriu, luminos. Le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat”, a declarat autorul.

Lansarea s-a încheiat cu recitări ad-hoc de poezii, cu discuţii de la suflet la suflet şi cu mulţumirea Profesorului Coman că şi-a văzut împlinit visul de a lăsa în urmă încă o ctitorie.

Citit 1853 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.