Cei trei magi din Persia - "Craii de la Răsărit"

Cei trei magi din Persia - "Craii de la Răsărit"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Între personajele care ne atrag atenţia în această perioadă sunt cei Trei Magi de la Răsărit, oameni învăţaţi care în zilele regelui Irod - aflând pe baza revelaţiei naturale că Se va Naşte Hristos - au pornit pe cale către Ierusalim. Bucuria întâlnirii lor cu Pruncul Mesia era atât de mare, încât s-au gândit că nu trebuie să se prezinte oricum în faţa Pruncului Iisus, pe care L-au privit ca pe un Dar dumnezeiesc. Aşa că, magii I-au adus daruri.

Pedagogi către Hristos

Despre fapta lor de smerenie ne relatează Sfântul Evanghelist Matei (2, 9-12). ”Unde este Cel ce S-a născut Regele iudeilor? Că-n Răsărit văzutu-I-am steaua şi am venit să I ne închinăm Lui”, au afirmat magii. La aflarea veştii, cel care s-a alarmat cel mai mult a fost chiar regele Irod, care auzind că Se va naşte un alt rege, a ordonat uciderea pruncilor…

Cercetătorii au ajuns la concluzia că magii - sosiţi la Ierusalim din Răsărit - erau din vechea Persie, Iranul de astăzi. Unul dintre indicii este îmbrăcămintea magilor. De aceea, în incursiunea nostră spirituală, vom privi magii nu ca pe nişte „ghicitori în stele”, ci îi vom lua drept pedagogi în privinţa atitudinii lor faţă de Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul. Magii erau oameni învăţaţi, care prin pregătire, intuiţie şi credinţă erau cunoscători în tainele universului şi în astronomie. Înţelegem că ei au văzut cu ochii minţii, prin revelaţie naturală şi intuiţie, că Lumina aceea călăuzitoare, steaua de pe cer nu este întâmplătoare şi nu a venit în lume întâmplător.

Darul ceresc

Prezenţa Magilor în „Casa Pâinii”, cum se numeşte în ebraică Betleemul, o mărturisim, mai ales în aceste zile în Troparul Naşterii Domnului: "Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei; ca întru ea, cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învăţat să Se închine Ţie - Soarele Dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul Cel de Sus; Doamne, slavă Ţie!”. Sfântul Ioan Gură de Aur face observaţia că atâta vreme cât magii erau "în Persia au văzut doar steaua, când s-au despărţit de Persia au văzut ˝Soarele Dreptăţii˝", adică pe Hristos - Mântuitorul lumii. Din imnul de slavă, reiese că aceşti învăţaţi, ce veneau dintr-o ţară străină, au văzut în Pruncul Iisus abia născut, pe Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul, pe Cel care va aduce lumii ”lumina cunoştinţei” binelui şi răului.

În învăţătura Sfinţilor Părinţi, Pruncul Iisus este „Darul ceresc” pe care Dumnezeu-Tatăl îl aduce întregii omeniri, ca să ne ridice din păcat. ”Şi iată, steaua pe care o văzuseră în Răsărit mergea înaintea lor, până ce a venit şi a stat deasupra locului unde era Pruncul. Şi văzând ei steaua, s-au bucurat cu bucurie foarte mare. Şi intrând în casă, L-au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Sa; şi căzând la pământ, I s-au închinat; şi deschizându-şi vistieriile, I-au adus daruri: aur, tămâie şi smirnă”.

Evanghelistul ne relatează că după acest episod, Cei Trei Magi aflând, prin vis, de gândul necurat al lui Irod, au schimbat calea de întoarcere spre ţara lor, fără să-l mai anunţe pe Irod unde este locul unde S-a născut Mesia. Masacrul celor 14.000 de prunci ucişi de Irod este pomenit pe 29 decembrie.

Potrivit învăţăturii Sfinţilor Părinţi, Cei Trei Magi - deşi reprezintă lumea păgână - fac parte dintre pământenii care, contrar multora dintre iudei, L-au văzut şi mărturisit pe Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. Ei s-au bucurat de Darul ceresc primit. Semn că la Întrupare, Mântuitorul nu a venit în lume doar pentru „poporul ales”, ci pentru toţi pământenii. El venit ca Dumnezeu şi Om, pentru ca pe om să-l îndumnezeiască.

Citit 1903 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2013 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.