Grădina de la Dunărea de Jos a înviat în „Noaptea luminii”

Grădina de la Dunărea de Jos a înviat în „Noaptea luminii”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Anul acesta Iisus Domnul a dorit ca în mai puţin de zece ore de la pogorârea Sfintei Lumini la Mormântul Sfânt să ajungă şi în România, remarca Arhiereul locului. A fost darul pentru români al Prea Fericitului Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care ştie prea bine că nu toţi pot ajunge în Ţara Sfântă şi de aceea a dorit să ni-L facă mai cunoscut, mai apropiat, pe Cel ce este cu adevărat „Lumina lumii”.

„Eu sunt Lumina lumii”

Încă din timpul vieţii pământeşti, Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos S-a numit pe Sine Însuşi Lumina lumii.

„Eu sunt Lumina lumii. Cel ce îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii”, ne anunţă Însuşi Mântuitorul în Evanghelia de la Ioan (8,12).

Această lumină necreată care S-a arătat lumii din Trupul pnevmatizat al Mântuitorului poartă frumuseţea lui Dumnezeu, pentru că este Fiul lui Dumnezeu. El este frumuseţea lumii care a răsărit nouă, sfărâmând porţile iadului, ale întunericului.

De aceea, în noaptea de Paşti (trecere), după ce arhiereul sau preotul proclamă „Hristos a înviat!”, noi, creştinii, confirmăm „Adevărat a Înviat!”. Facem această mărturisire de credinţă  din „noaptea Luminii”, pentru că doar pentru noi „Hristos a Înviat din morţi cu moartea pre moarte călcând…” 

„Dacă sărbătoarea pascală s-ar desfăşura la lumina soarelui, atunci am cinsti soarele aşa cum procedau vechii egipteni şi păgânii în vechime”, a spus Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, în cuvântul de învăţătură din a treia zi de Paşti.

„S-a văzut însă că soarele astronomic nu ni-L arată pe Dumnezeu. De aceea, e nevoie de un alt Soare care să ne arate lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Lumină care a răsărit lumii din Sfântul Său Mormânt. Această Lumină care S-a arătat din Mormânt vine de la Cel Răstignit şi Înviat şi care este de două mii de ani Lumina lumii”.

Izvorul credinţei

Referindu-se la învăţătura Sfântului Vasile cel Mare (330-379) - cel cinstit anul acesta  - Arhiereul nostru a subliniat deosebirea între lumea pe care a făcut-o Dumnezeu din lumină - cerul şi pământul, şi astrele, şi  vieţuitoarele şi tot ce ne înconjoară - şi Lumina cea neînserată adusă în lume de „Soarele Dreptăţii” - Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Cu toate acestea, noi suntem mult prea puţin dispuşi să vedem Învierea lui Hristos ca Izvor al credinţei, ca ţintă a vieţii noastre creştine.

„Deşi avem lumina solară, mintea ne este întunecată şi eu nu Te văd, Hristoase, a continuat Arhiereul locului. De aceea, lumina lui Hristos se proclamă în miez de noapte, când este întuneric. În limba română şi numai în limba română, când traducem expresia «Eu sunt Lumina lumii» folosim de două ori cuvântul lumină, pentru că termenul «lume» vine din latinul «lumen» şi are semnificaţia de lumină…”

Vorbind despre frumuseţea lui Dumnezeu care va salva lumea, Prea Sfinţitul Casian ne-a rugat să luăm aminte de o realitate recunoscută şi de Papa Ioan Paul al II-lea, care a vorbit despre România ca despre „Grădina  Maicii Domnului”. De luat aminte: doar Muntele Athos mai este „Grădină a Maicii Domnului”.

Sosirea Luminii Sfinte de la Mormântul Sfânt în ţara noastră - fapt întâmplat în aproximativ zece ore de la pogorârea pe Sfântul Mormânt a Luminii - este o binecuvântare a Fiului lui Dumnezeu. Rămâne invitaţia de a rămâne mărturisitori ai Luminii. Întunericul oricât de adânc ar fi - spiritual vorbind, el este identificat cu păcatul, cu răutatea, cu urâciunea - poate fi biruit doar de  harul Sfintei Lumini.

Doar Lumina lui Hristos cel Răstignit şi Înviat are darul de a lumina tot omul în tot locul, de a fi candelă a vieţii noastre, candelă a lumii. Vorba Sfântului Apostol Pavel: „Dacă Hristos nu a înviat, zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa noastră”.

Fiţi încrezători şi căutaţi Lumina lumii, pentru că doar frumuseţea Luminii mântuitoare va salva lumea. Nu orice frumuseţe, ci „frumuseţea Femeii înveşmântate în Soare”.

Citit 770 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.