Premieră specială la Teatrul Dramatic! Orice pretext e bun pentru o ceartă bună

Premieră specială la Teatrul Dramatic! Orice pretext e bun pentru o ceartă bună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reţetă de succes: o comedie, un Cehov, actori excelenţi, regia lui Felix Alexa!


Sâmbătă 3 mai şi duminică 4 mai, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, se joacă extraordinara comedie „Cerere în căsătorie”, „glumă într-un act” a uriaşului dramaturg Anton Pavlovici Cehov! Vă lămuriţi chiar din caracterizarea făcută de autor în descrierea personajelor sale şi din distribuţia ofertantă în iubiţi actori gălăţeni: Stepan Stepanovici Ciubukov, moşier, interpretat de Lucian Pânzaru, Natalia Stepanovna, fiica lui de 25 de ani, jucată de Petronela Buda, şi Ivan Vasilievici Lomov, vecinul lui Ciubukov, un moşier zdravăn, rotofei, dar foarte suspicios şi ipohondru, înfăţişat de Cristian Gheorghe.

Premiera de sâmbătă poartă semnătura cunoscutului regizor Felix Alexa, de la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti. Cu un decor masiv, naturalist, însă de mare plasticitate, realizat de scenografa Andrada Chiriac.

După ce a montat, la "Naţionalul" bucureştean, în 2010, un alt Cehov – dramatica „Livada de vişini”, Alexa vine acum cu o comedia de enorm succes, aplaudată mereu de prin 1888 – anul scrierii piesei – încoace. Este un duel comic de replici scânteietoare, de pe vremea Rusiei imperiale, între personajul năbădăios al Nataliei Stepanovna şi pretendentul la mâna sa, ipohondrul Lomov. Ciubukov, tatăl Nataliei, încearcă în zadar să administreze criza perpetuă între ceilalţi doi, pe care numai orgoliul, firea convulsivă, îi împiedică să se înţeleagă într-o chestiune de altfel ca şi stabilită dinainte, atunci când fiecare era calm: aranjamentul matrimonial clasic, în care averile îşi spun cuvântul. Prilej de ceartă, însă? De la un petic de pământ disputat cândva, la câinii familiei! Orice e bun pentru o ceartă bună… Firea impulsivă îi aduce mereu pe cei doi în poziţie de luptă – îşi spun adevăruri neplăcute, îşi reproşează tot felul de lucruri, se insultă, pentru a încerca apoi să revină „la masa tratativelor” şi să se înţeleagă pentru a-şi uni vieţile.

La un moment dat chiar asistent de regie, la Paris, al celebrului regizor englez Peter Brook, marele inovator, regizorul Felix Alexa a montat cu succes la multe teatre mari din ţară şi a participat la festivaluri de teatru Avignon, Franţa, Lift, Londra, Anglia, Wiener Festwochen, Austria, UTE, Budapesta, Ungaria, Sankt Petersburg, Montreal. Poftă bună la râs!

Citit 1069 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Aprilie 2014 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.