Curiozităţi la Grădina Botanică/ Planta din care s-a făcut cununa de spini pentru Iisus

Curiozităţi la Grădina Botanică/ Planta din care s-a făcut cununa de spini pentru Iisus
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Puţini gălăţeni ştiu că în Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii există un arbust, Paliurus spina-christi, despre care se spune că e specia din care a fost făcută coroana lui Iisus Hristos, atunci când a fost răstignit. Arbustul, protejat prin lege, este unul extrem de interesant atât din punct de vedere istoric, cât şi ştiinţific. El se găseşte din Israel şi până în Delta Dunării. Conform spuselor şefului secţiei de Botanică a instituţiei muzeale, Paul Lupoae, exemplarul de la Galaţi are aproximativ 20 de ani şi 2,5 metri. „Este o plantă uşor de adaptat datorită arealului nostru apropiat cu cel dobrogean. La noi merge foarte bine, ni l-a dat cineva de la Palatul Copiilor din Tulcea, un profesor biolog, prieten de-al nostru, Doroşencu, care avea mai multe exemplare. A trecut timpul, a crescut, s-a dezvoltat şi interesant e faptul că are şi nişte fructe rotunde”, ne-a explicat specialistul.

Partea atractivă a acestui arbust o reprezintă partea ţepoasă, din care se spune că s-a făcut coroniţa cu spini a lui Hristos. Din punct de vedere ornamental, acesta poate fi amplasat cu greu în spaţii la care au acces copiii, întrucât poate fi periculos pentru micuţi. „Aici e diferenţa între o grădină botanică şi un parc. Noi deţinem nişte specii importante care nu au, pentru unii, o semnificaţie ornamentală”, a încheiat Paul Lupoae.

În ceea ce priveşte prezenţa arbustului în celelalte grădini botanice din ţară, specialistul a subliniat faptul că nu este rar întâlnit, dar sunt unele instituţii care nu îl au, întrucât nu se poate adapta climatului din anumite zone precum Clujul, în ciuda faptului că grădina botanică de acolo se mândreşte cu un număr mare de plante importante.

Citeşte şi despre alte plante importante de la Grădina Botanică: Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Copacul lui Moş Vanghele, MONUMENT AL NATURII

Citit 3558 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2014 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.