Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Copacul lui Moş Vanghele, MONUMENT AL NATURII
Foto: Foto: Florin Matei

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Copacul lui Moş Vanghele, MONUMENT AL NATURII
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii se poate lauda cu un exemplar deosebit de ginko biloba, care a fost plantat la începutul anilor ’70 de către Gheorghe Vanghele, cel care a pus bazele Grădinii Botanice de astăzi. Arborele de ginko biloba are în jur de 42 de ani, aproximativ şase metri şi reprezintă una dintre speciile cele mai interesante aflate în secţia Complexului Muzeal.

Paul Lupoaie, şeful secţiei Botanică a Muzeului, ne-a spus mai multe despre povestea acestei plante extrem de importante pentru instituţia gălăţeană.

"Unul dintre cei mai vechi arbori cu însemnătate botanică"

"Înainte de a se obţine statutul de Grădina Botanică aici, pe actualul amplasament, în anul 1972 sau 1973, Gheorghe Vanghele, care s-a ocupat şi a avut ideea unei grădini botanice, realiza un schimb de seminţe cu diferite instituţii din ţară şi din străinătate. La vremea respectivă, el a plantat şi a obţinut din seminţe un arbore care se numeşte ginko biloba. Aş îndrăzni să spun că unul dintre cei mai vechi arbori cu însemnătate botanică ar fi acest ginko biloba plantat de Gheorghe Vanghele", ne-a explicat specialistul.

Arborele ginko biloba, originar din China, este un adevărat supravieţuitor, fiind unul dintre cei mai longevive specii de arbori de pe planetă (există în lume şi exemplare care au atins 3.500 de ani).

"Frunzele seamănă cu nişte evantaie, este extrem de atrăgător toamna, atunci când frunzele se colorează în galben, iar fructul seamănă cu nişte corcoduşe care se coc toamna târziu, deci au şi o parte cărnoasă. Arborele are şi influenţele medicinale, dar aici vorbim de alte aspecte", ne-a explicat Paul Lupoaie.

Specialistul a subliniat faptul că arborele este o specie destul de rară, în sensul că în zona noastră este mai greu de adaptat la condiţiile de climă şi sol (trebuie să fie mai afânat) de care are nevoie, aspect care îi conferă un aer aparte. Astfel de arbore se află în multe grădini botanice din ţară, dar putem spune că, în ceea ce priveşte mărimea şi vârsta, cel de la Galaţi ne asigură un loc în fruntea clasamentului.

"Noi avem un exemplar de ginko biloba, îl îngrijim şi ne mândrim cu el. Importanţa, din punct de vedere patrimonial, este incomensurabilă. Atâta vreme cât vorbim de câţiva zeci de ani, nu putem să avansăm o anumită valoare. Se mai foloseşte un termen, de monument al naturii, şi, cu siguranţă, ne gândim la acest aspect. Moş Vanghele, cum îi spuneau cei de la vremea respectivă, probabil a plantat mai multe exemplare, dar iată că nu s-au adaptat toate", ne-a mai precizat şeful secţiei Botanică.

Citeşte şi:

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Cavoul Roman – o avere sub gunoi

Comori de patrimoniu/ "Oraşul de sub Galați" aşteaptă restaurarea (FOTO)

Citit 2294 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 17:27

3 comentarii

  • postat de pacificatorul
    Sâmbătă, 24 Mai 2014 12:59
    5.13.161.***
    Prin anii "85 - lucram prin apropierea locuintei lui MOS VANGHELE . Am vazut multe din scrisorile celor cu care purta corespondenta , dela CHINA , BRAZILIA AUSTRALIA etc . Toti i -se adresau cu apelativul Dr VANGHELE . Am vazut arbusti adaptati de prin IRAN { merisor ] , gingseng, o planta , care spunea el , se poate obtine benzina . Au venit si dela gradina botanica IASI pentru seminte dela el . i-au mai subtilizat si alte seminte pe care le pastra pentru Galati . Asa ca ar merita ca numele GHEORGHE VANGHELE sa fie " inradacinat " la gradina botanica Galati .
    0
    1
    Raportează
  • postat de Ion Cetateanu
    Sâmbătă, 24 Mai 2014 07:14
    5.13.134.***
    @dana ,ai dreptate . Sa fie schimbat numele Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii ,in loc de "Razvan Angheluta " sa se numeasca :"Gheorghe Vanghele" . Este drept ca Razvan Angheluta s-a preocupat de alocarea de fonduri ,din banii contribuabililor ( mos Vanghele a facut ce a facut din banii si cu munca lui ) pentru amenajarea neterminatului complex. Tot drept este sa recunostem ca Razvan Angheluta a fost un om la locul lui desi a fost nomenclaturist comunist (nu putea altfel sa ocupe functiile pe care le-a ocupat in timpul dictaturii comuniste ) pozitie de pe care a fost propulsat in functii importante , din judetul si orasul rosu ,dupa dec '89. . Poate fi dat numele lui strazii din Barbosi pe care si-a construit o viluta si a asfaltat-o.Ce parere aveti daca spre exemplu ,canalul Dunare-Marea Negra ar fi denumit dupa numele ctitorului (nu-l scriu ..) asa cum s-a numit intr-o perioada si CSG "Gheorghe Gheorghiu Dej " (l-am scris ca sa nu fie confundat cu cel de la canal , ambii au fost la fel de rai pentru Romania si romani ) .
    1
    2
    Raportează
  • postat de dana
    Sâmbătă, 24 Mai 2014 06:30
    79.116.97.***
    Dati numele mosului la complex ,el a pus bazele ei
    0
    3
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.