Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Copacul lui Moş Vanghele, MONUMENT AL NATURII
Foto: Foto: Florin Matei

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Copacul lui Moş Vanghele, MONUMENT AL NATURII
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii se poate lauda cu un exemplar deosebit de ginko biloba, care a fost plantat la începutul anilor ’70 de către Gheorghe Vanghele, cel care a pus bazele Grădinii Botanice de astăzi. Arborele de ginko biloba are în jur de 42 de ani, aproximativ şase metri şi reprezintă una dintre speciile cele mai interesante aflate în secţia Complexului Muzeal.

Paul Lupoaie, şeful secţiei Botanică a Muzeului, ne-a spus mai multe despre povestea acestei plante extrem de importante pentru instituţia gălăţeană.

"Unul dintre cei mai vechi arbori cu însemnătate botanică"

"Înainte de a se obţine statutul de Grădina Botanică aici, pe actualul amplasament, în anul 1972 sau 1973, Gheorghe Vanghele, care s-a ocupat şi a avut ideea unei grădini botanice, realiza un schimb de seminţe cu diferite instituţii din ţară şi din străinătate. La vremea respectivă, el a plantat şi a obţinut din seminţe un arbore care se numeşte ginko biloba. Aş îndrăzni să spun că unul dintre cei mai vechi arbori cu însemnătate botanică ar fi acest ginko biloba plantat de Gheorghe Vanghele", ne-a explicat specialistul.

Arborele ginko biloba, originar din China, este un adevărat supravieţuitor, fiind unul dintre cei mai longevive specii de arbori de pe planetă (există în lume şi exemplare care au atins 3.500 de ani).

"Frunzele seamănă cu nişte evantaie, este extrem de atrăgător toamna, atunci când frunzele se colorează în galben, iar fructul seamănă cu nişte corcoduşe care se coc toamna târziu, deci au şi o parte cărnoasă. Arborele are şi influenţele medicinale, dar aici vorbim de alte aspecte", ne-a explicat Paul Lupoaie.

Specialistul a subliniat faptul că arborele este o specie destul de rară, în sensul că în zona noastră este mai greu de adaptat la condiţiile de climă şi sol (trebuie să fie mai afânat) de care are nevoie, aspect care îi conferă un aer aparte. Astfel de arbore se află în multe grădini botanice din ţară, dar putem spune că, în ceea ce priveşte mărimea şi vârsta, cel de la Galaţi ne asigură un loc în fruntea clasamentului.

"Noi avem un exemplar de ginko biloba, îl îngrijim şi ne mândrim cu el. Importanţa, din punct de vedere patrimonial, este incomensurabilă. Atâta vreme cât vorbim de câţiva zeci de ani, nu putem să avansăm o anumită valoare. Se mai foloseşte un termen, de monument al naturii, şi, cu siguranţă, ne gândim la acest aspect. Moş Vanghele, cum îi spuneau cei de la vremea respectivă, probabil a plantat mai multe exemplare, dar iată că nu s-au adaptat toate", ne-a mai precizat şeful secţiei Botanică.

Citeşte şi:

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Cavoul Roman – o avere sub gunoi

Comori de patrimoniu/ "Oraşul de sub Galați" aşteaptă restaurarea (FOTO)

Citit 2390 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.