Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Lucrarea "Struguri", de Theodor Aman - operă de artă de valoare inestimabilă

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Lucrarea "Struguri", de Theodor Aman - operă de artă de valoare inestimabilă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi se poate lăuda cu o lucrare impresionantă care se află în patrimoniul instituţiei încă de la înfiinţarea acestuia, în 1967. Este vorba despre lucrarea „Struguri”, pictată de Theodor Aman (1831, Câmpulung Muscel – 1891), un tablou de o valoare inestimabilă, cu dimensiunile 63x39 centimetri, despre care se poate spune că a fost executată cu mult realism şi sensibilitate, artistul urmărind să transmită privitorului imaginea familiară a unui interior liniştit, calm, în care veleităţile stilistice se resimt cu putere. Theodor Aman a fost pictor, grafician, academician, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte din Iaşi şi din Bucureşti, fiind şi unul dintre reprezentanţii de vârf ai artelor plastice culte din România.

Lucrare apreciată de iubitori ai artei

„Muzeul de Artă Vizuală se naşte având la începuturile existenţei sale câteva opere de mare valoare, o pinacotecă în care prezenţa lui Theodor Aman cu lucrarea „Struguri” a suscitat interesul atâtor generaţii de iubitori ai artei, a contribuit,  prin valoarea sa artistică, alături de opere semnificative aparţinând unor artişti de la sfârşitul secolului XIX şi ai perioadei interbelice, completate ulterior cu arta contemporană, la consolidarea prestigiului unei instituţii care avea să fie cunoscută şi apreciată pe plan naţional şi internaţional”, ne-a explicat Gheorghe Andreescu, muzeograf şi artist plastic.

Pictura reprezintă o natură statică cu fructe, mere, pere şi struguri, alături de o carte şi un pahar cu picior. Lucrarea nu se înscrie în genul preferat de pictor, el având o afinitate pentru tematica istorică. Însă, fără a zăbovi pe o singură tematică, Aman a produs un număr însemnat de lucrări ce aparţin genului, precum peisagistică sau natură statică, cel din urmă fiind şi cel căruia îi putem atribui această lucrare.

O calitate artistică deosebită

Conform spuselor muzeografului, lucrarea merită văzută de gălăţeni, întrucât este un exemplu tipic pentru această perioadă şi valoarea sa constă în echilibrul compoziţional, culoare locală caldă, realism şi calitate artistică deosebită. „Lucrarea este printre puţinele pe care le are muzeul din această perioadă şi este tipică pentru creaţia artistului, trădând marele său talent şi, de asemenea, patriotismul său – demonstrabil prin titlul ziarului”, a mai explicat Gheorghe Andreescu. De asemenea, se poate remarca influenţa şcolii pariziene, unde a studiat, aspect care face ca ansamblul compoziţional, modul în care reuşeşte să confere viaţă, culoare şi căldură elementelor ce compun lucrarea să contribuie fundamental la valoarea operei sale. În pictură se pot observa uşor veleităţile artistului faţă de un desen precis, riguros, unde nu aşază culoarea întâmplător, ci dă dovadă de o atenţie sporită astfel încât elementele din compoziţie să aibă un corespondent clar de materialitate - sunt evidenţiate în mod clar diferenţele între fructe şi celelalte aspecte (hârtie, sticlă, lut sau porţelan). Lucrarea nu vibrează, nu deranjează, nu are culori exaltate sau ţipătoare, cu toate că prezintă strălucire.

Citeşte şi:

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Copacul lui Moş Vanghele, MONUMENT AL NATURII

 

Citit 4110 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Iunie 2014 08:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.