Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Gravuri de Rembrandt la Biblioteca V.A. Urechia (FOTO)

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Gravuri de Rembrandt la Biblioteca V.A. Urechia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţini gălăţeni ştiu că Galaţiul deţine, de peste 100 de ani, gravurile lui Rembrandt, adevărate valori patrimoniale, extrem de rare şi deosebit de importante la nivel internaţional. Aceste gravuri, incluse în albumul "Cele 85 de stampe de Rembrandt", se află la Biblioteca Judeţeană din anul 1897, atunci când au fost donate de Urechia, cel care a înfiinţat instituţia.

Urechia a plătit o avere pentru stampe

Conform spuselor directorului instituţiei, Ilie Zanfir, atunci când cărturarul a cumpărat acest album, a plătit o avere pentru vremea aceea. „Urechia a fost principalul donator şi un fin colecţionar de valori patrimoniale, iar când a înfiinţat şi inaugurat Biblioteca Judeţeană, în 1890, a donat foarte multe lucrări valoroase. Gravurile au fost luate direct de la Paris şi au costat 1.000 de franci, o avere pe atunci. În prezent, nu pot spune care este valoarea lor, pentru că sunt în plin proces de evaluare. Le avem la Colecţii Speciale, într-o încăpere care s-a constituit a fi seiful de bază al Comisiei Europene a Dunării, cu o uşă din fier pe care abia poţi să o mişti”, ne-a explicat Ilie Zanfir. Albumul conţine 116 stampe şi 85 sunt realizate după plăcile marelui pictor, restul fiind executate de discipolii săi, după tablourile lui. Stampele sunt realizate de H. Basan, fiul lui Pierre Francois Basan, un gravor în aramă, anticar şi renumit editor de stampe originale, după plăcile negative ale gravurilor lui Rembrandt pe care le-a achiziţionat în 1786, de la doi graficieni din Amsterdam.

"Unice în România şi poate şi în Europa"

„Lucrările marelui artist sunt incluse în acest album şi sunt realizate prin cunoscuta tehnică a gravurii în metal. Sunt mai puţin cunoscute, pentru că sunt rare – unice în România şi cred că şi în Europa. Aici sunt experienţele de viaţă ale lui Rembrandt. Principalele teme, motive reprezintă autoportretele, şase la număr, realizate de marele artist la 27, 30, 32 şi 42 de ani. Avem şi autoportretul cu Saskia, realizat în 1636, care e soţia lui, modelul pentru toate iubirile. Mai sunt teme biblice – "Fuga în Egipt", "Întoarcerea fiului risipitor", "Învierea lui Lazăr", tema bătrânilor unde o regăsim chiar pe mama sa, tema cerşetorilor, a oamenilor umili, avem patriarhi, teme orientale, exotice, nuduri. Reprezentativ pentru acest album este clar-obscurul lui Rembrandt, care a menţinut puterea de fascinaţie, a creat o adevărată atmosferă poetică, Rembrandt rămânând, peste secole, maestrul razei înrobitoare”, ne-a mai spus directorul Bibliotecii Judeţene. Gălăţenii care vor să admire aceste gravuri extrem de interesante şi unice, pot vizita sala de Colecţii Speciale a Bibliotecii Judeţene, însă nu le pot atinge sau fotografia, pentru a nu fi deteriorate şi păstrate într-o stare foarte bună, aşa cum sunt acum. De asemenea, este publicată câte o gravură, pe coperta IV a fiecărei reviste trimestriale de cultură „Axis Libri”.

Costă 7.000 de lei să li se pună preţ

Este un album la care noi ţinem foarte mult, iar acum suntem în plină derulare a demersurilor de a fi evaluat şi clasat la Ministerul Culturii. Sunt convins că o să avem succesul de rigoare. Costurile evaluării nu sunt mari, de aproximativ 7.000 de lei. Nu avem voie să îl deplasăm, evaluatorul va veni la noi să îşi spună punctul de vedere, deci are un statut aparte”, ne-a mai explicat sursa citată. Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden – 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor şi gravor olandez, considerat a fi unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, renumit şi pentru gravurile şi desenele sale.

Citeşte şi: Expoziţia "Oameni şi locuri de pe cinci continente", la Galați: Fotografii inedite din peste 40 de ţări

 

Citit 1782 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iunie 2014 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.