Festivalul “Leonard”, la a şasea ediţie

Festivalul “Leonard”, la a şasea ediţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămâna aceasta se deschide Festivalul Internaţional “Leonard”, organizat de Teatrul Muzical gălăţean. De joi, 21 mai, şi până duminică, 7 iunie, la teatrul liric evenimentele se vor ţine lanţ. Protagonişti sunt fie artişti gălăţeni, fie artişti de la teatrele din străinătate, aflaţi pentru prima dată în oraşul de la Dunăre, fie cei care se întorc pentru a doua sau a treia oară la Galaţi.

Directorul general interminar al Teatrului Muzical “Nae Leonard”, Laura Sava, precizează că ediţia a VI-a îşi doreşte să marcheze 55 de ani de la primele activităţi care au stat la baza înfiinţării instituţiei. Motiv pentru care în programul manifestării este inclusă şi o gală a premiilor, unde vor fi distinşi “cei care au contribuit la dezvoltarea muzicală a oraşului”, după cum ne-a declarat reprezentantul teatrului.

Program general

Deschiderea festivalului are loc joia aceasta, la ora 18,00, cu un concert simfonic. Vineri, de la ora 19,00, e programată o seară specială, “Noaptea celor trei tenori”. Soliştii concertului sunt italienii Giuliano di Filippo, Vincenzo Sanso şi Daniele Penco.

Sâmbătă, de la ora 18,00 e programată o Gală lirică, în cadrul căreia vor evolua solişti din Ucraina şi România. Duminică, se schmbă registrul, pe aceeaşi scenă a Muzicalului urmând să urce Alexandru Jula şi invitaţii săi.

Joia viitoare, 28 mai, spectatorii pot reasculta concertul “Stabat mater”, de Rossini, pe care orchestra şi corul teatrului gălăţean l-au prezentat în preajma sărbătorii pascale.

Vineri e seara muzicii clasice indiene, iar sâmbătă cea a Galei baletului, cu artişti din Republica Moldova şi Ucraina.

După muzică şi balet, urmează operă. Duminică, se va juca “Madama Butterfly”, de Puccini. Laura Sava precizează că, deşi e patra reprezentaţi a acestei creaţii în decurs de şase ediţii de festival, gălăţenii au ocazia să se întâlnească, în 2009, cu o protagonistă originară din Japonia.

Joi, 4 iunie, este programată Gala premiilor Leonard, urmată vineri de un concert simfonic festiv Beethoven, sub bagheta dirijorală a lui Pedro Negrescu.

Ritmuri latino purtând semnătura formaţiei “Traffic Strings” vor răsuna în următoarea seară.

Festivalul se încheie duminică, 7 iunie, cu opera “La Rondine”, de Puccini, una dintre cele mai noi premiere ale Muzicalului gălăţean.

Criză contracarată

A şasea ediţie a manifestării resimte bugetele general reduse în toate sectoarele. “Am fost nevoiţi să reducem bugetul din acest an al festivalului la 30 la sută. Asta nu s-a reflectat însă asupra calităţii artiştilor invitaţi. Deosebirea faţă de alţi ani este că nu am mai putut chema colectivele întregi ale teatrelor, ci am realizat programul pe baza colaborării artiştilor gălăţeni cu nume sonore din Europa, SUA şi Asia. Oricum, ne-am planificat bugetul ţinând cont şi de încasările pe care sperăm să le obţinem în fiecare seară, din vânzarea biletelor”, ne-a declarat directorul interimar al teatrului, fără a preciza însă câţi bani sunt alocaţi evenimentului.

Un lucru e totuşi sigur. Pentru că data concurului pentru funcţia de director general al instituţiei e programată pe 30 iunie, festivalul din acest an va fi primul organizat sub un director interimar.

Explicaţie foto: Preţul întreg al biletelor spectacolelor variază între 10 şi 53 de lei, dar elevii, studenţii şi pensionarii le pot cumpăra la preţ redu

Citit 1235 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.