„Dialog interdisciplinar în cercetarea academică”

„Dialog interdisciplinar în cercetarea academică”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Astăzi, 19 mai, se vor afla la Galaţi cercetătorul dr. Florin Marinescu, de la Institutul de Studii Neoelenice din Grecia, arheologul dr. Mihail Zahariade, cel care a descoperit biserica de la Halmyris - Dobrogea * Alţi cercetători din importante centre studenţeşti din ţară *

Luni, 18 mai,, în organizarea Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, s-au reîntâlnit la Galaţi istorici, arheologi, cercetători la Muntele Athos, preoţi-profesori pentru simpozionul internaţional „Dialog interdisciplinar în cercetarea academică”. Au răspuns invitaţiei doamnei conferenţiar universitar dr. Mihaela Denisia Liuşnea, secretar ştiinţific al amintitei instituţii de învăţământ, profesori universitari din Galaţi, dar şi  prieteni mai vechi sau mai noi ai gălăţenilor de la facultăţi de profil din Bucureşti, Deva, Târgovişte, Brăila.

În deschidere părintele profesor dr. Ionel Ene, directorul Departamentului de Teologie din cadrul FIFT Galaţi a subliniat rostul „interdisciplinarităţii”, al dialogului, al comunicării şi comuniunii. Fin observator al realităţii imediate, părintele Ionel Ene a arătat că astăzi, când fiecare are părerea lui despre un aspect sau altul al ştiinţei, „e important să cunoaştem şi punctul de vedere al celui de lângă noi, în ideea că astfel putem să ne facem o imagine completă şi solidă despre un anumit aspect, despre un fenomen sau o problemă pe care trebuie să le abordăm interdisciplinar şi nu trunchiat…”

„Memoria culturală” la… index

Doamna Irina Oberlander, director adjunct la Institutul de Memorie Culturală din Bucureşti, a adus în atenţia participanţilor eforturile care se fac din către instituţia pe care o reprezintă, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru ca întregul patrimoniu naţional al României să devină accesibil nu numai cercetătorilor şi profesorilor, ci şi publicului larg. Invitata a vorbit despre necesitatea ca şi ţara noastră, ca membră a Uniunii Europene şi partener al unui proiect ambiţios - Biblioteca Digitală Europeană, să urgenteze stocarea în format electronic a patrimoniului cultural român.

E vorba despre însumarea în această bibliotecă… imaginară - deocamdată - a fondului de carte rară şi a manuscriselor de sute de ani, a arhivelor noastre, a obiectivelor muzeale, plus arhivele media.

În context, invitata a vorbit despre progresele din unele ţări europene, între ele Spania, şi greutăţile pe care le întâmpină IMC Bucureşti, care în acest moment are stocat doar în proporţie de zece la sută din „memoria culturală” a României.  

Întâlnirea continuă şi astăzi

Între distinşii oaspeţi ai facultăţii gălăţene se va număra domnul dr. Florin Marinescu, cercetător la Institutul de Studii Neoelenice din Atena, cercetătorul datorită căruia ţara noastră are destulă lumină în privinţa documentelor care scot în evidenţă legăturile Ţărilor Româneşti cu Muntele Athos, de-a lungul veacurilor. Astăzi va prezenta dovezile care dau mărturie despre istorica Biserică „Precista” din Galaţi. 

Între prieteni vechi îl includem şi pe domnul profesor universitar dr. Mihail Zahariade, şeful secţiei „Istorie veche şi arheologie” din cadrul   Institutului de Arheologie şi Istorie Bucureşti, care va vorbi participanţilor despre descoperirea basilicii de la Halmyris, localitatea Murighiol de astăzi, din judeţul Tulcea, unde au fost descoperite Moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, trecuţi la Domnul pe 8 iulie 290. De asemenea, sunt la  Galaţi cercetători şi muzeografi de la institutele de cercetări muzeale din Bucureşti, Tulcea, Deva, Târgovişte, Brăila şi Galaţi.

Citit 1333 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.