FESTIVALUL „Grigore Hagiu”, la final: Întâlnire cu Constantin Trandafir, premii, oaspeţi din Basarabia
Foto: Foto: Victor Cilincă

FESTIVALUL „Grigore Hagiu”, la final: Întâlnire cu Constantin Trandafir, premii, oaspeţi din Basarabia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Duminică dimineaţă (28 septembrie 2014), criticul Constantin Trandafir, autorul monografiei „Grigore Hagiu şi generaţia sa”, reeditată anul trecut, în ediţie adăugită, prin implicarea directorului bibliotecii noastre judeţene, la Editura „Axis libri”, a deschis cu o conferinţă sinceră, privind apartenenţele literare la grupuri, secţiunea gălăţeană a celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu”.

Sâmbătă se desfăşuraseră, la Târgu Bujor, mai multe evenimente din cadrul festivalului, chiar în locul de obârşie al poetului evocat, stins prematur. Poeta Angela Baciu a citit un poem emoţionant, dictat de poet chiar înaintea morţii, pe patul de spital. Hagiu a fost unul dintre bunii prieteni ai lui Nichita şi poate nu întâmplător, acum, peste ani, la decernarea premiilor festivalului pentru grupaj de poezii, trei dintre acestea au fost câştigate de membri ai cenaclului gălăţean „Noduri şi semne”, născut imediat după dispariţia fizică a lui Nichita şi întru inspiraţia scrierilor sale. Este vorba despre cenacliştii Gabriel Ghimpu, Nicoleta Onofrei – colega nostră de ziar, şi Violeta Bobe.

 

 

Poetul Sterian Vicol, organizatorul festivalului, l-a invocat teatral pe gazdă – Al. I. Cuza, marele absent al momentului, i-a îmbiat pe invitaţi să recite şi a împărţit premiile pentru poezie oferite în festival de apreciate reviste de cultură. Astfel, premiul Societăţii scriitorilor „C. Negri” Galaţi a fost acordat poetei Diana Trandafir din Piteşti, premiul revistei „Plumb” din Bacău i-a revenit gălăţeanului Gabriel Ghimpu (revista îi va publica un grupaj de versuri), Nicoleta Onofrei, poeta de la „Viaţa liberă”, a primit premiul revistei Carmina Balcanica, constănţeanca Liliana Mădălina Creangă, premiul revistei „Oglinda literară” Focşani, Maria Martis din Bacău, peemiul revistei „Porto Franco”, Lis Popa – Târgu Jiu,  premiul revistei „Convorbiri literare”, Andreea Violeta Bobe, premiul revistei „Argeş” – Piteşti, Emanuela Dascălu, Iaşi, a câştigat premiul revistei „Dacia literară” Iaşi, Angela Baciu a primit premiul revistei „Cronica” Iaşi.

Poezie la purtător

Printre cei care au citit duminică din versurile lor s-au numărat şi doi poeţi basarabeni care a trebuit să treacă Prutul până la noi: Ion Bâgu, din Reni, cu un volum tipărit cu ani în urmă la Galaţi, şi Dumitru Marian, din Chişinău, despre care poetul şi editorul Nicolae Dabija, redactorul-şef al revistei „Literatura şi Arta” spune că e „ambasadorul Basarabiei”. În ton vesel, ieşeanul Mihai Haivas a adus parodii, iar Gheorghe Neagu, redactor-şef la „Oglinda literară”, a vorbit despre Galaţi ca „vechi templu de cultură”.

Nicoleta noastră şi premiul unui reviste internaţionale!

Premiul câştigat de colega noastră este important pentru gălăţeni, având în vedere şi faptul că vine de la o revistă de cultură cu răspândire internaţională, editată de o asociaţie culturală românească în scopul promovării spiritualităţii regiunilor sud-est europene. Redactor-şef al acestei reviste internaţionale, „Carmina Balcanica”, în acelaşi timp redactor-şef al revistei culturale „Lumină lină/ Gracious Light” de la New York, cu experienţă culturală americană de aproape două decenii, a fost prezentă la Galaţi şi la decernarea premiilor. Este vorba despre prof. dr. Mihaela Albu, scriitoare, visiting professor la Columbia University, New York, în prezent profesor dr. la departamentul de Jurnalism al Universităţii Spiru Haret Bucureşti, specialist în literatură comparată. O revistă este pentru poet o călătorie…

 

Mihaela Albu (stânga imaginii)

 

Premiul oraşului Târgu Bujor pentru cartea anului

Premiul „Cartea anului”, a fost oferit sâmbătă, în cadrul Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu”, de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Târgu Bujor, prahovencei Diana Trandafir, pntru volumul de versuri „Discurs în roşu şi alb”, tipărit anul trecut la Editura Tracus Arte. Poeta a fost prezentă duminică şi la Galaţi, în cadrul festivalului.

 

Citit 1688 ori Ultima modificare Luni, 29 Septembrie 2014 20:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.