Când vor fi montate PLĂCUŢE INFORMATIVE în trei limbi pe CLĂDIRILE ISTORICE din Galaţi
Foto: Exemplu de plăcuţă informativă inscripţionată în trei limbi, întâlnită în Centrul vechi al Bucureştiului

Când vor fi montate PLĂCUŢE INFORMATIVE în trei limbi pe CLĂDIRILE ISTORICE din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Decizia a intrat în vigoare de pe 9 ianuarie  * În judeţul Galaţi există 265 de monumente istorice


 

Monumentele şi clădirile istorice din judeţul Galaţi vor putea fi identificate cu ajutorul unor plăcuţe inscripţionate în limba română, în alte două limbi de circulaţie internaţională şi, acolo unde este cazul, într-o limbă minoritară. Amplasarea însemnelor pe clădiri ar trebui făcută până la sfârşitul anului 2015, aşa cum prevede ordinul 2.815, emis de ministrul Culturii la sfârşitul anului trecut. În alte oraşe din ţară astfel de plăcuţe există deja de ani buni.

Primăria Galaţi a fost deja informată

Potrivit noii decizii, pe 111 clădiri şi monumente istorice din municipiu Galaţi urmează să fie montate astfel de plăcuţe informative. Însemnele vor înlocui actualele plăcuţe cu semnul de monument istoric, dar care nu spun nimic altceva în legătură cu istoria monumentului respectiv. Primăria Galaţi a primit deja o adresă din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu în legătură cu acest ordin al ministrului Culturii. "În cel mai scurt timp, vom crea un grup de lucru comun pentru a stabili modalităţile cele mai eficiente de a inscripţiona monumentele istorice din Galaţi. Direcţia de Cultură ne va pune la dispoziţie lista cu monumentele istorice aflate în oraş, urmând ca apoi să facem o estimare a costurilor pentru inscripţionarea acestora", se arată în răspunsul dat de municipalitate la solicitarea "Vieţii libere".

40 de localităţi cu monumente istorice

În afară de municipiul Galaţi, alte 39 de primării din judeţ, din localităţile în care se găsesc monumente istorice, au primit adrese similare din partea Direcţiei de Cultură. În total, în judeţ există 265 de astfel de obiective culturale. "Primarii localităţilor care deţin monumente istorice vor trebui să prevadă şi să aloce sumele necesare în buget pentru confecţionarea acestor însemne şi, prin aparatul propriu de specialitate şi în colaborare cu Direcţia pentru Cultură, să asigure şi aplicarea însemnelor distinctive şi a siglelor de monumente istorice", prevede ordinul de ministru. Decizia a intrat în vigoare începând cu 9 ianuarie a.c.

Ce informaţii conţin plăcuţele

Pe însemnele destinate monumentelor arheologice va fi trecut tipul monumentului, numele antic al sitului arheologic şi coordonatele geografice actuale, codul în Lista monumentelor istorice/codul RAN, încadrarea cronologică şi o scurtă descriere formată din aproximativ 20 de cuvinte. Pentru monumentele istorice de alte tipuri, plăcuţele vor conţine tipul monumentului (casă, biserică, cetate ş.a.), denumirea actuală şi denumirea anterioară, dacă este cazul, codul din Lista monumentelor istorice, datarea şi o scurtă descriere de circa 20 de cuvinte.

Unde trebuie amplasate

Însemnele distinctive ale monumentului, sigla şi inscripţionarea pot fi incluse pe acelaşi suport sau pot fi montate în mod independent pe clădire. Plăcuţele trebuie puse la loc vizibil, de preferat, unde este cazul, lângă numerele poştale. Dacă monumentul este reprezentativ pentru cultura unei minorităţi naţionale, alături de informaţiile în limba română şi de cele în limbile engleză şi franceză, vor exista şi date scrise în limba vorbită de minoritatea respectivă. Odată montate însemnele şi siglele, grija menţinerii lor aparţine proprietarilor monumentelor istorice.

 

Citit 3499 ori Ultima modificare Duminică, 11 Ianuarie 2015 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.